en-Elämää, reseptejä ja elämänreseptejä

14/04/2023

Kevät tuli, mutta ei se tullutkaan. Resepti oli hitti ja sitten se jo meni. Elämäntapamuutos tuli ja meni. Vai menikö?

Miten me niin aina odotammekin asioiden menvän suunnitellusti. Olisihan silloin kaikki äärettömän helppoa. Mutta oppisimmeko mitään? Vuosi vuodelta olen oppinut ymmärtämään, että eniten olen oppinut epäonnistumisista. Varsinkin niistä pahimmista. Mitä tiukempi epäonnistuminen sen paremmin olen oppinut tuntemaan itsenäni. Epäonnistumiset ovat osuneet usein perhe-elämään ja työasioihin, luulevani työuraltani jotakin, luulevani osaavani jotakin, jota en osaakaan. Itseasiassa yllättävän usein väärään luuloon itsestäni.

Yrittäjyyden polulle luuloni kuitenkin vei minut vahvistuneena. Täytyy sanoa, että olen tyytyväinen. Työtehtävät ovat monipuolisia ja haastavia, nautin vapaudesta ja sen tuomasta vastuusta ja innostun taas itseni haastamisesta.

Yksi iso työkenttäni on reseptiikan tuottaminen. Kyseessä on luova ja mielenkiintoinen työ. Usein on tietyt ainesosat ja tietyiltä valmistajilta, joita tulee käyttää. Lisäksi budjetti ja käytössä oleva valmistusaika. Rajoittavia tekijöitä, mutta hyvinkin samanlaisia tekijöitä kuin elämässä muutenkin. Se, mistä reseptistä tulee hitti on hämmentävän epäselvää. Joskus osuu ja joskus ei. Hämmentävää aina.

Elämäntapamuutoksestani olen kirjoitellut useamminkin. Se kulkee tässä rinnalla koko ajan, onhan kyse itseni kasvamisesta ja kehittymisestä. Välillä ruokailut ovat maltillisia ja välillä eivät niin. Yksi isoimpia asioita on annoskokojen pitäminen maltillisina. Mutta hei sehän on samaa taas kuin elämässäkin… älä ota liian isoa kakkua kerralla.

Nyt kun kevät tulee keikkuen ohessa resepti maukkaaseen hapankaali-makkarapannuun. Maistuu ja valmistuu lähes itsestään, vaikka ei ihan, kuten ei tämä elämäkään. Resepti on valmistettu ja kuvattu viime viikolla Itävallassa Kaprunissa. Yrittäjyyden vapaus mahdollisti Alpeilla laskettelun ja työn teon samalla viikolla. Nautin.

Hapankaali-makkarapannu

700 gr hapankaali
300 g peruna
500 g mausteisia makkaroita
½ dl sinappia
1 tl sokeria
1-2 dl vettä
Suolaa
Pippuria

  1. Laita pannulle kerroksittain hapankaalia, perunaa ja mausteisia makkaroita paloiteltuna

  2. Laita päällimmäiseksi kerrokseksi hapankaalia, jonka joukkoon sekoitat sinapin ja sokerin

  3. Kaada päälle noin desilitra vettä

  4. Anna ruoan hautua vähintään tunnin, mielellään kaksi

  5. Mikäli hapankaalipannu vaikuttaa liian kuivalta, lisää vettä

  6. Tarkista maku ja mausta mahdollisesti suolalla ja pippurilla

  7. Nauti