en-Gluteeniton tuli taloon

07/11/2022

Kaupallinen yhteistyö

Meillä oli kaksi viikkoa vaihto-oppilas, joka toi mukanaan erityisen ruokavalion gluteeniton ja kaura-allergia. Jonkin aikaa meni pohtiessa kuinka tästä selvitään. Gluteenittomuuden kanssa täytyy olla tarkkana ja lisänä vielä kaurattomuus. Huh huh ajattelin alkuun.

Gluteenittomuus on tänä päivänä jo helpohko huomioida, mutta gluteenittomuuteen lisättynä kaurattomuus niin tilanne muuttuu. Useita gluteenittomia tuotteita on valmistettu kaurasta ja varsinkin Suomessa ymmärrän tämän erinomaisen hyvin. Olemmehan me kauraan erikoistunut maa.

Jouduin nyt etsimään erilaisia gluteenittomia ja kaurattomia tuotteita. Aikatauluni eivät mahdollistaneet leipomista itse. Perinteisiä suomalaisia ruokia oli helppo valmistaa gluteenittomana tai siis nehän ovat jo luontaisestikin gluteenittomia kuten kermainen lohikeitto ja poronkäristys ja perunamuhennos. Makaronilaatikko valmistui helposti vaihtamalla makaroni gluteenittomaksi. Erilaiset muut pastaruoatkin meillä onnistui hyvin. Söimme kaikki gluteenitonta pastaa. Haaste tuli erilaisista leivonnaisista. Useat leivät ja muut leipomotuotteet ovat gluteenittomia, mutta sisältävät kauraa. Onneksi apujakin löytyi

Oli ilo aloittaa kaupallinen yhteistyö Porokylän leipomon kanssa. Heidän tuotevalikoimassaan on useita tuotteita, jotka ovat perinteisiä suomalaisia ja lisäksi kaurattomia. Minua ilahdutti tarjota suomalaisia riisipiirakoita ja lihapiirakoita. Ja nehän maistuivat, myös meille normiruokavaliota noudattavalle. Porokylän tuotteet olivat myös maistuvia ja rakenteeltaan kivoja. Aina gluteenittomat leivonnaiset eivät ole.

Porokylän leipomo rakastaa vanhoja perinteitä, mutta haluaa olla luomassa myös uusia. Gluteenittomissa leipomotuotteissa porokyläläisillä on halu olla koko tuoteryhmän ja hyvinvointiajattelun suomalainen uudistaja, leipoen leipää joka sopii kaikille.

Leivistä suosikkimme oli porkkanasämpylä, makeista maistuivat kaikki: suklaamuffinssi, tohveehoukutus ja herkkupulla. Vaihto-oppilaamme nautti riispiirakoita aamiaiseksi joka aamu. Ne olivat erityisesti hänen makuun. Gluteeniton rehti tumma leipä oli erityisen hyvää paahdettuna.

Herkkupulla oli myös yksi suosikki. Meidän kaikkien. Herkkupullia voisin ostaa valmiiksi pakastimeen ja sulatella tarpeen mukaan Elimistöni tuntuu olevan paremmassa kunnossa kun käytän gluteenittomia tuotteita. Tämän kuvan ottamisen aikaan join ensin kahvin ja lopuksi herkuttelin pullan. Siksi tuo kahvimuki on jo tyhjä....

Meillä oli mahtava kaksi viikkoinen vaihto-oppilaan kanssa. Sain itse perehtyä myös vahvemmin gluteenittomaan ja kaurattomaan maailmaan. Mikä rikkaus se onkaan minulle tulevaisuudessa. Oli myös ilo saada mukaan uusi kumppani, Porokylän leipomo.