en-Joulun tuoksu

03/01/2022

Ikäihmisiltä kerätyissä muistoissa on usein kysytty, mitä muistoja sinulla on lapsuuden jouluista. Näissä vastauksissa nousee useimmiten esiin joulun tuoksu. Vastauksissa tulee hyvin harvoin esiin lahja- ja tavararöykkiöt. Mikä on joulun tuoksu? Monille joulun tuoksua ovat piparkakkujen ja glögin tuoksu, kuusen tuoksu. Ikäihmiset kertovat usein tarinaa ihmeellisestä ja herkullisen tuoksuisesta appelsiinista, jonka he saivat joululahjaksi

Keski-Euroopassa on tapa kierrellä erilaisilla joulumarkkinoilla nauttimassa joulutuoksuista ja tekemässä hankintoja joulupöytään. Joulumarkkinoilla eri puolilla kyliä ja kaupunkeja tavataan ystäviä ja vietetään aikoja useampana viikonloppuna. Pidän tavasta isosti. Markkinoilla unohtuu pakosti kiire. Tuoksut valtaavat mielen ja hajuaistin. Yllä oleva kuva on tämän vuoden marraskuulta Luxemburgissa, jossa markkinoilla myydään erilaisia herkkuja, kuten kuvassa olevia suklaakuorrutettuja hedelmiä. Ja niin se ihana tunne kierrellä kaikessa rauhassa markkinoilla Glühwein muki kädessä - nautin, nautin! Täällä vietimme ystäviemme kanssa aikaa nauttien tuoksuista, tunnelmasta ja ihania herkutellen erilaisia välipaloja. Joulun makuja ja tuoksuja. 

Me elämmme yltäkylläisyyden maailmassa. Minkälaisen joulumuiston me jätämme itsestämme tuleville polville? Onko se muisto kireä ja kiireinen vanhempi, joka hankkii paljon lahjoja, tekee täydellisen suursiivouksen ennen joulua ja valmistaa kaikki joulun herkut itse. Vai onko se hetkestä nauttiva ihminen, joka luo iloista ja seesteistä tunnelmaa ympärilleen.

Minulla oli aikoinaan tuoreena vanhempana kova tarve muodostaa joulusta täydellinen ja tehdä itse lähes kaikki. Nyt kun lapset ovat kasvaneet eikä meillä olla enää vahvassa joulupukkiuskossa olevia on tunnelma huomattavasti seeseisempi. Minäkin olen rauhallisempi, olen opetellut ja oppinut hellittämään joulun suorittamisesta.

Lahjoiksi pyrimme nykyään antamaan erilaisia elämyksiä. Tänä vuonna paketeista löytyy retkiä ja kultuuritapahtumia yhdessä koettavaksi sekä niiden yhteydessä ravintolaruokailua. Näitä ei tarvitse edes jouluruuhkassa käydä kaupoista hankkimassa vaan riittää itsekirjoitettu kortti kuoressa. Minultakin on mukavasti ostettu ruokakursseja lahjaksi mm lapsenlapsille ja muille läheisille.

Joulun tuoksu syntyy minulle ruoasta. Olen jo vuosien ajan ulkoistanut monia joulun ruokia, kuten esimerkiksi erilaiset kalaherkut. Laatikot ostan valmiina ja tuunaan ne uunin kautta pöytään. Kinkun paistan itse ja keitän aattoaamun riisipuuron. Teinineitimme on innostunut viime vuosina olemaan joulutorttujen leipoja, valmiista taikinasta. Vaikka en valmista ruokia itse kuin pieneltä osins yntyy niistä ihania tuoksu- ja makukokemuksia. Tärkeintä on istuminen yhteisessä pöydässä, kiireettä ja nauttien kolmen sukupolven voimin.

Olen opetellut ajattelemaan, että jouluna myös minun täytyy ehtiä nauttimaan. Hiljalleen olen tätä opiskellut ja oppinut, vuosi vuodelta se sujuu jo paremmin. Toivon, että sinäkin annat itsellesi rauhan nauttia joulusta.