en-Juhlia juhlia

30/10/2022

Mitä olisi elämä ilman juhlia. Minusta ainakin todella tylsää. Tykään arjesta ja olen järjestänyt oman arkeni niin, että se on myös mielekästä. Vapaa-aikana on kiva välillä järjestää erilaisia juhlia, ainakin meidän perheen mielestä-

Viimeksi meillä juhlittiin viikonloppuna Oktoberfesteja espoolaisittain ja kyllä oli hauska ilta! Kutsuimme paikalle ystäväporukkamme, neljä perhettä, joiden kanssa olemme viettäneet vappuja, pikkujouluja, tehneet aurinko- ja Alppi-lomia sekä muutenkin viettäneet aikaa yhdessä. Jokaisen lapsen kasvua olemme saaneet seurata vastasyntyneestä ja nyt istuimme kaikki samassa pöydässä tasavertaisina. Ja oli niin kivaa! Porukka oli jo taas lisääntynytkin kun mukaan tuli myös miniä- ja vävyehdokkaita sekä koiria. Kokonaisluku porukallamme on tänä päivänä 25 hlö, josta siis 8 hlö viiskymppisiä ja muut, no noin 30v nuorempia nuorempia, mutta jo aikuisuuden äärellä ja osa myös omilleen asettuneita.

Suomalainen juhlakulttuuri muuttuu. Keskeisiltä osiltaan suomalainen juhlakalenteri perustuu kristilliseen perinteeseen ja sen mukaisesti sunnuntailla on ollut erityinen asema ja merkitys. Viime vuosien aikana juhlaperinteisiimme on rantautunut Halloween ja Oktoberfest. Myös venetsialaiset ovat alkaneet näkymään perinteissämme vahvemmin.

Juhlakulttuurimme muuttuessa ja kehittyessä muuttuu myös ruokakulttuurimme. Se viehättää minua. On mielenkiintoista seurata, kuinka uudet tavat kulkeutuvat tapoihimme erityisesti juuri juhlien kautta ja yhdistyvät samalla kotimaisiin raaka-aineisiin. Lauantain Oktoberfestien menu rakentui vahvasti espoolaiseen 2020-luvun ruokatarjontaan. Se toimi, suorastaan erinomaisesti.

Meille on Halloween ollut hieman haastava juhla, jostain syystä emme ole osanneet ottaa sitä omaksemme, mutta Oktoberfest tuntuu meidän juhlalta, Tästä taisi tulla samalla uusi perinne ystäväporukallemme. Näin ainakin viestittelimme juhlien jälkeisenä päivänä WhatsApp ryhmässämme sekä nuorten että meidän viiskymppisten kesken.