en-Ketoateria

12/10/2021

Ketogeeninen ruokavalio on ollut esillä viime vuosina välillä enemmän ja välillä vähemmän. Muistan aikoinaan lehtien otsikoiden huutavan painonsa pudottaneiden karppaajien onnistumisista. Jäikö tuosta buumista jotain jäljelle. Taisi siitä jäädä.

On henkilöitä, joille ketogeeninen ruokavalio on tuonut selkeästi parannuksen ja helpottanut painon hallintaa. Monien tutkimusten tuloksena on ollut, että laihdutustulos on yleensä 6 kuukauden kohdalla parempi vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, mutta vuoden tai viimeistään kahden vuoden kohdalla ero verrokkiruokavaliota nauttineisiin tasoittuu. Tutkimuksen mukaan ketogeeninen ruokavalio vähensi alkutilanteeseen verrattuna painoa tyypin- 2 diabeetikoilla noin 12 %.

Suomessa ketogeeninen ruokavalio on taas viime aikoina ollut esillä enemmän. Monet ovat kokeneet ketogeenisen ruokavalion tuovan helpotusta omaan painonhallintaansa sekä omiin sairaustilanteisiin. Tähän kuluttajien kysyntään vastaa hyvin myös juomateollisuus.

Minä en karppaa enkä harrasta muitakaan ketogeenisiä ruokavalioita, mutta mielenkiinnosta olen kokeillut lyhyissä jaksoissa. Tänään testasin lounaalla keto-kombuchaa, jonka valmistaa The Good Guys Kombucha. Lounaaksi valmistin ketoruokavalion mukaisesti munakkaan, jonka täytteenä oli Leikkala Savua ja herkkusieniä, lisäksi lautasen puolikkaan täytti salaatti.

Ruokajuomana lounaalla minulla oli perjantain piristykseksi kombuchaa, tänään KetoKombucha Arctic Berry. Tuohan on huomattavasti vähemmän makea kuin tavalliset kombuchat. Oikein hyvää ja maukasta. Makutriona sopivat erinomaiseti yhteen munakas, salaatti ja ketokombucha.

Munakkaan resepti

2 kananmunaa
1 rkl vettä
Suolaa
Maustepaprikaa

Muutama tuore herkkusieni
Viisi viipaletta Leikkala Savua

  1. Riko kananmunien rakenne juomalasissa haarukalla, sekoita joukkoon vesi ja mausteet

  2. Laita pannulle öljyä ja kaada munakasseos kuumalle pannulle

  3. Paista hetki miedolla lämmöllä ja lisää viipaloidut herkkusienet ja leikkala puolikkaalle munakkaalle

  4. Käännä munakkaan toinen puolisko päälle

  5. Tarjoile salaatin ja kombuchan kanssa

  6. Nauti ketogeenisestä makutriosta munakas, salaatti ja ketokombucha.


Lähteet:

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen www.pronutritionist.fi -sivusto

Hallberg SJ et al. Effectiveness and Safety of a Novel Care Model for the Management of Type 2 Diabetes at 1 Year: An Open-Label, Non-Randomized, Controlled Study. Diabetes Therapy, 2018. DOI 10.1007/s13300-018-0373-9