en-Michelinien imussa

02/07/2023

Suomalainen ruoka loisti alkuviikosta uutisissa ympäri maailman. Hyvä, niin sen pitääkin. Trendit laajoille kuluttajamassoille lähtevät eksklusiivisten esimerkkien kautta. Kohta yhä useampi  on kiinnostunut suomalaisista ruoasta.

Eksklusiivisuus on trendien edelläkävijä luoden kysyntää ja houkuttavuutta. Jonkin tuotteen tai palvelun ollessa harvinainen tai rajoitettu saatavuudeltaan, se herättää kiinnostusta ja halua omistaa tai kokea sen. Tässä tapauksessa Michelin-spektaakkeli oheistapahtumineen on erinomainen sysäys suomalaisen ruoan voimakkaaseen esiinmarssiin maailman markkinoille.

Suomi on tunnettu ainutlaatuisesta ja erilaisesta ruokakulttuuristaan. Alla muutamia näkemyksiä siitä, mitä näen esiinnostamisen arvoisina.

Kestävä kehitys ja vastuullisuus. Suomessa olemme panostaneet jo pidempään kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen ruoantuotannossa. Esimerkiksi kalastuksessa Suomi on ollut edelläkävijä kestävän kalastuksen käytäntöjen kehittämisessä.

Kasvisruoka ja villiruoka. Meillä on perinteisesti syöty paljon juureksia, kasviksia ja hyödynnetty luonnon antimia, kuten marjoja, sieniä ja villikalaa. Tämä on asettanut Suomen hyvään asemaan kasvisruokatrendien noustessa maailmalla. Suomalaisten marjojen ja kasvisten maku on ainutlaatuinen valoisien kesätöiden myötä.

Puhdas ilma ja luonto sekä puhtaat raaka-aineet. Suomalaiset arvostavat puhdasta ruokaa ja korkealaatuisia raaka-aineita. Suomi on ollut edelläkävijä esimerkiksi gluteenittoman ruokavalion ja erityisruokavalioiden tarjoamisessa ravintoloissa. Monissa maissa erityisruokavalioiden huomioimista vasta harjoitellaan.

Innovaatiot ja uudet ruokatrendit: Suomalaiset ovat olleet aktiivisia ruokainnovaatioiden kehittämisessä, kiitos myös vahvan koulutuspohjamme. Kasvipohjaiset proteiinituotteet, kuten monet härkäpapu- ja kaurapohjaiset tuotteet, ovat saaneet alkunsa Suomesta ja levinneet kansainvälisesti.

Suomi on edelläkävijä useissa ruokatrendeissä. Nyt kun meillä on imua maailmalle, otetaan siitä kaikki irti. Food-Tech on uusi maailmanvalloituksen keinomme. Vahva sellainen.