en-Oluella paikallisuutta

02/11/2022

Lämmin kesäilta, lautasella suomalaista juuri savustettua kalaa ja uusia perunoita ja lasissa on kylmä olut. Oi ihanaa ja niin todellista Suomi-herkkua.

Olut on meille suomalaisille tärkeä juoma. Ensimmäinen teollinen panimo oli Sinebrychoff, joka aloitti panimonsa rakentamisen Helsingin Hietalahteen 1819. Vuonna 1907 Suomessa oli 90 panimoa, suurin osa erilaisia pieniä kotipanimoita. Tänä päivänä panimoita Suomessa on noin 125. Valviran tilastojen perusteella vuodelta 2019 Alko ja päivittäistavarakaupat myivät yli 330 miljoonaa litraa olutta. Sataprosenttisena alkoholina olut muodostaa yli 40 prosenttia suomalaisten alkoholin kulutuksesta.

Olut on mainio ruokajuoma, jolla on mahdollisuus kohottaa paikallisuutta ja tukea paikallista työtä. Oluttyyppejä on useita erilaisia ja kaikille on löydettävissä toimiva makupari ruoasta. Oluella on mukava hakea ruoan kanssa makujen tasapainoa niin kuin viinilläkin. Minä pidän juomissa hiilihappoisuudesta ja siksi mm oluet ovat minun makuuni, kuten myös kuohuviinit. Kuplivien juomien kuplat leikittelevät kielellä ja aukaisevat makuaistin. Kuplivat juomat nostavat myös myös tunnelmaa.

Oluen valinnassa lähden yleensä ruoka edellä. Ensin mietin ruoan ja ruoan valinnan jälkeen siihen soveltuvan juoman. Voisihan sen tehdä toisinkin päin. Ensin valitaan juoma ja sitten siihen soveltuva ruoka. Jännä ajatus.... Oluen yhdistämisessä ruokaan on hyvä aloittaa kahdella perussäännöllä. Kevyet, vaaleat ja mietoaromiset oluet sopivat kevyille ruoille ja mietojen makujen seuraan. Tummat, vahvat ja aromikkaat oluet asettuvat parhaiten ruokiin, joiden makumaailma on runsas. Näillä kun aloittaa oluen ja ruoan yhdistämisen makumatkan ollaan jo hyvällä alulla.

Suomi on olutmaa, jossa löytyy paikallisia panimoita monessa kunnassa, isoja ja pieniä. Espoossa panimoita on eniten, tällä hetkellä yhdeksän. Viime kesänä erilaisilla kotimaan matkoilla pyrimme nauttimaan ja hankkimaan juomaksi erilaisia suomalaisia oluita. Halusimme oluita, jotka asettuvat makumaailmaltaan paikalliseen ruokaan. Ilo oli suuri aina kun se onnistui. Muutaman kerran ihan täydellisesti.

Minä ilahdun hyvän paikallisen olutkulttuurimme rohkeasta esille tuomisesta. Se, että ravintolassa on saatavilla paikallista ruokaa ja olutta tai jopa siideriä on suuri ilo. Ruokakauppa, jossa on esillä meille paikallisille ja vierailijoille niin paikallisia ruokia kuin juomia vahvistaa koko seutua niin taloudellisesti, imagollisesti kuin itsetunnonkohottamiseksikin. (huh mikä sana!)

Suomalaisuus ja paikallisuus on valtti. Meillä on hyvää, puhdasta ja maukasta ruokaa. Paikalliset oluet soveltuvat paikalliseen ruokaan juuri täydellisesti. Nautitaan.