en-Osaan hyvinsyödä vai?

30/12/2023

Hyvinsyöminen on helpompaa valossa ja lämmössä, jossa tarjolla tuoreita ja makeita hedelmiä valmiiksi pilkottuina kohtuuhintaan. Lisäksi monipuolinen ja kohtuuhintainen kala- ja äyriäisvalikoima tarjoaa maukkaan ja terveellisen vaihtoehdon aterialle. Meillä Suomessa on omat haasteemme hyvinsyömiselle.

Elintarvikkeiden myynnin määrä laski tammi-syyskuussa 2,9% ja samaan aikaan perunalastujen myynnin määrä on kasvanut 8,1 %. Tämä peilaa valitettavan hyvin siihen pidempiaikaiseen suuntaukseen, jonka mukaan erilaisten välipalatuotteiden menekki on edelleen jatkuvasti kasvavaa.

Miksi hyvinsyöminen ja itsestä huolehtiminen on vaikeaa? Listasin muutamia mahdollisia syitä meitä suomalaisia kohtaaviin haasteisiin. Tunnistan itse kaikki kolme.

  1. Hinta
    Terveellisten elintarvikkeiden, kuten tuoreiden hedelmien ja vihannesten, hinta voi olla korkea. Usein onkin ellei kyse ole satokausituotteista.

  2. Saatavuus
    Tuoreet hedelmät eivät ole yhtä helposti saatavilla kuin prosessoidut ja epäterveelliset vaihtoehdot. Tuoreet ja tervelliset eivät ole useinkaan suoraan pussista syötävissä vaan vaativat mm kuorimista ja pilkkomistakin. P

  3. Kiireinen elämäntyyli
    Monilla suomalaisilla on kiireinen elämäntyyli, mikä tekee valmisruoat ja pikaruoat houkuttelevammiksi vaihtoehdoiksi. Terveellisten aterioiden valmistaminen saattaa vaatia enemmän aikaa ja vaivaa.

Pohdin hyvinvointia ja hyvinsyömistä viime viikolla Gran Canarialla MyBnb Liven Bootcampilla ollessani. Kuinka helppoa olikaan liikunta ja hyvinsyöminen. Vuosi sitten olin ystävän kanssa mukana ensimmäistä kertaa ja ensi vuonna lähdemme matkaan varmasti. Mukaan tarttui taas sysäys liikkua ja treenata sekä syödä terveellisen monipuolisesti. Kuluneen vuoden aikana oli ilo havaita muutoksia fyysisen kunnon parantumisessa.

Aamiaisella ja illallisella oli saatavilla laajasti tuoreita ja makeita hedelmiä valmiiksi pilkottuna sekä kasviksia monessa muodossaan. Tuore kala ja muut merenelävät maistuivat ja niitä oli myös tarjolla monessa muodossaan ja aina maukkaana. Liikuntaohjelmia oli päivässä useita. Itse osallistuin päivittäin kolmeen. Väliajat sujuivat palautumassa nauttien valosta ja lämmöstä sekä ruokaillen maistuvasti ja terveellisesti.

Se, että nyt arjen, töiden, lumitöiden, tulevan joulun ja kaiken muun keskellä muistan ja jaksan huolehtia myös treenistä ja hyvinsyömisestä on kiinni minusta. Vain minusta itsestäni. Helppoa olisi jäädä illalla sohvalle ja avata vaikka sipsipussi ja suklaalevy sekä katsoa vain televisiota.

Hieman haluaisin haastaa myös ystäviäni ja yhteistyökumppaneita. Mitä jos tarjolla olisikin hyvää ja terveellistä? Ja jos se yhdessä kohtaamisemme sisältäisikin mukavaa yhteistä liikuntaa?