en-Paikallisuus, kausi ja ruoka - nautinto

08/11/2023

Paikallisuus ja ylpeys paikallisuudesta sekä perinteen merkitys, nyt on. Terveisiä työmatkalta Baijerista.

Olen majoittuneena Munchenin alueella Zornedingissa S-bahnin reitillä, pienen kylän paikallisessa Gästezimmerissä. Majoitushuoneita on kolme ja minä olen juuri nyt ainoa asiakas. Varasin majoituksen aamiaisella. Oli mahdollisuus saada myös ilman. Illalla ja huomenna päivällä pidän suomalaisen ruoan kurssit täällä Zornedingissa.

Ihana baijerilainen aamiainen. Niin paikallista ja maittavaa. Kattaus oli perinteisesti sisustetussa ruokahuoneessa. Oli mukava vain astua sisään ja päästä nauttimaan baijerilaisesta vieraanvaraisuudesta. Talon emäntä kävi hetken rupattelemassa kanssani ja sain viritellä saksan kielen taitoani. Onni. Mitä aamiaisesta oli Baijerista. No ihan kaikki, paitsi kahvi. Tuoreet Kaisersemmelit lähileipomosta, paikallista juustoa ja leikkeleitä, keitetty kananmuna ja jogurtteja sekä kurkkua ja tomaattia. Oli kyllä niin iso aamiainen, että en kaikkea saanut nautittua.

Jäin miettimään viime viikolla pitämäni helppojen ruokatuotteiden luentoa Hungry for Finland hankeen puitteissa. Tässä on yksi erinomainen malli helposta aamiaisesta, joka on täyttävä ja täynnä paikallisuutta. Lisäpisteet kauniiista ja yksinkertaisesta esillepanosta perinteisessä baijerilaisessa miljössä.

Saksalaiset osaavat ottaa ilon irti erilaisista ruokakausista. Juuri nyt ovat kurpitsaviikot käynnissä. Kurpitsaa on tarjolla monessa muodossaan. Aamiaisellanikin oli kurpitsahilloa. Eilen illallisella olisi ollut tarjolla mm kurpitsakeittoa, valitsin kyllä muuta. Uuups. Muutama vuosi sitten Potsdamissa lokakuun lopulla ravintoloissa oli tarjolla loputtomasti erilaisia kurpitsaruokia. Elintarvikekauppojen vihannesosastot pursusivat myös erilaisa kurpitsoita.

Eilen kävin kaupassa ja hieman kävelin kylällä. Kaupoissa löytyi kurpitsaa paljon ja kadun varressa oli myynnissä mm kaiverruskurpitsoita.

Jäin miettimään oppia? Miten me voisimme tarjota asiakkaillemme paikallisen ja kauden mukaisen ruokakokoemuksen aidossa perinteisssä miljössä? Mitä meidän pöydässä pitäisi olla tarjolla? Ainakin haudutettua puuroa ja kauden marjasosetta, tummaa leipää, keitetty kananmuna ja kotimaista juustoa, kotimaisia kauden kasviksia ja kahvia. Olisiko se siinä? Kyllä olisi. Ilman konstailua, mutta niin aitoa.

Suomalaisina paikallisruokina haluaisin nostaa vahvemmin esiin omia ruokakausiamme. Miten olisi erilaiset ruokaviikot: raparperi, varhaisperuna, mansikka, mustikka, omena, ruis, speltti, porkkana, kurpitsa? Kuulemma Salossa on nyt vietetty kurpitsaviikkoa. Miten jos se olisikin koko maassa, kaupoissa ja ravintoloissakin?