en-Palautuminen

17/01/2023

Vuosi 2022 oli omituinen. Oman yritystoiminnan kehittäminen oli minulla keskiössä. Sainkin vauhditettua itseni työllistämistä ja palveluitani tuotteistettua varsin mallikkaasti. Isommassa mittakaavassa vuosi oli omituinen, suorastaan hurja. Itse asiassa koko 2020-luku on ollut tähän asti outo. Maailmassa tapahtuu asioita, joita ei voinut uskoa kuin painajaisissa todeksi. Ja siltikin kaikki omituisuudet ja kauheudet ovat ihan aitoja ja toteutuneita tosiasioita.

Resilienssi on ollut viime vuosien muotisana. Kyllä sitä on kysyttykin ja vaadittu. Palautumisesta on myös puhuttu, mutta vähemmän. Elo globaalisti on siirtymistä yhdestä omituisuudesta uuteen omituisuuteen. Milloin tästä kaikesta saa palautua?

Joulun aikaan on meillä kuulunut (perinteisesti) ajan viettoa oman perheen, miniäehdokkaiden, sukulaisten ja ystävien kanssa. Menoa ja meininkiä on riittänyt kuin myös erilaisia keittiötöitä. Joulunvietto alkoi meillä tänä vuonna jo aaton aattona, jolloin istuimme riisipuuron äärellä oman perheen ja miniäehdokkaiden kanssa. Aattona sitten olikin jo pöydän ympärystä täynnä omaa perhettä ja isovanhempia. 

Joulupäivänä meillä vietetään perinteisesti yöpukupäivää. Meille ei tule ketään emmekä me mene minnekään. Joulupäivään kuuluu lepo, kirjat, televisio ja elokuvat. Nukuin joulupäivänä kahdet päiväunet. Oikeasti, kahdet päiväunet.

Joulupäivän väsymykseen ja unien tarpeeseen heijastuu vahvasti koko syksyn kiireys sekä pimeys. Tapaninpäivänä olimme aviomiehen veljellä syömässä. Lähdin vierailulle päiväunien avittamana. Nyt päiväunet ovat tahdittaneet välipäivien päivärytmiä. Eilen sain itseni liikkeelle ensimmäistä kertaa "urheilemaan". Kaksi kunnon pitkää koiralenkkiä ja kahvakuulatreeni, tänään kauden ensimmäinen hiihtolenkki. Tänäänkin edelleen päiväunet. Huomennakin varmaan.

Olen ollut tietoisesti irti työminästä. Olen antanut kehoni levätä, enkä ole punnertanut mitään, mitä ei ole ollut tarve. Viisi päivää meni kunnes aloin vasta kaipaamaan hikoilevaa liikuntaa. Päiväunet ovat edelleen tarpeen.

Kauanko tarvitsee keho ja mieli palautumiseen - se on yksilöllistä. Palautumisprosessi käynnistyy helpommin hyvässä fyysisessä kunnossa olevilla ja palautuminen on tällöin tehokkaampaa. Palautumista edistävä liikunta työpäivän jälkeen voi olla rauhallinen kävely tai vaikka jooga. Palautua ei voi varastoon. Pidemmät lomat, palauttavat kehoa ja mieltä hyvin. Jokaisella meistä on yksilölliset palautumiskeinot. Palautuminen voi olla lepäämistä, kuten minun päiväunet, tai rentoutumista. Se voi olla myös aktiivista tekemistä ja siihenkin olen jo päässyt.

Minulla palautuminen on nyt hyvällä mallilla. Töiden äärelle palaan ma 2.1.2023. Muutaman päivän vielä keskityn nyt palautumiseen.