en-Punaista lihaa - kun se on erinomaista

10/02/2023

Punaista lihaa syön kun se on erinomaista. Hyvä ei riitä. Kyseessä ei ole mikään aate, eikä terveys eikä mikään -ismi. Ruokavalioni on vain hiljalleen siirtynyt kasvis- ja kalapainotteisemmaksi. Miksi näin on käynyt, en osaa eritellä. Jos minun pitää määritellä itseni syöjä-kategorioihin niin kyseessä on fleksaava sekaani.

Eilen söin kaikesta alkujutustelusta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, punaista lihaa ja paljon. Se oli tajuttoman hyvää.

Sain osallistua Gastrogrill Murén kutsuvieraslounaalle Helsingin Pohjois-Esplanadille. Huh, miten herkullinen ja makuaisteja hivelevä lounas olikin.

Murén tarina alkoi Korkeavuorenkadulla  2.6.2020. Tilat kävivät pieneksi eivätkä mahdollistaneet kunnianhimoisen henkilökunnan tavoitteita. Nyt Pohjois-Esplanadilla aukeavissa tiloissa on tilaa kehittää ruokia vieläkin herkullisemmaksi. Tiloissa on mm kuusi dry-age kaappia, joista neljä sijaitsee ravintolasalin puolella.

Aterian aikana saimme nauttia Murén toimitusjohtaja Pasi Luostarisen kertomana lihan valinnasta valikoimiin. Kaikki lihat ovat lähtöisin Jyväskylän seudulta ja ne ovat jäljitettävissä suoraan atrialaisille tiloille. Leikkaamossa valitaan Murén valikoimiin ne kaikista lihoista parhaat. Ravintolan seinällä löytyykin laatumääriteltynä päivän käytössä olevan lihat niin maun, mureuden kuin mm marmoroinninkin osalta.

Alkuruoksi valitsin tartarin, itseasiassa taisi lähes koko seurue valita. Tuo tartar oli yksi parhaimpia, mitä olen koskaan syönyt ellei jopa paras. Liha oli raikasta, makuna hieman piparjuurta ja voimakasta parmesan-tyyppistä juustoa. Juuri niin hyvää. En ollut aiemmin havainnut, että liha voi olla raikasta. Tartarissa se ilmeni hyvin selkeästi, itseasiassa hämmentävästi. Pasi kertoikin meille, että kun käytetään hiehon lihaa on silloin maku raikas.

Pääruokavalintani oli chateaubriand maustevoilla ja kaveriksi metsäsienirisotto. Ja taas oli niin täydellistä. Liha suorastaan suli suussa ja makunystyröiden hellintä oli ihan supertasolla. Lisäksi meille tuotiin pöytään maistettavaksi dry-aged porteria. Molemmat ruoat kruunasin autoilijan annoksella punaviiniä Riojasta Caceres tilalta Excellence Reservalla. Täydellinen yhdistelmä. Punaviinin pyöreys ja pituus täydensivät lihan upeaa makua. Jälkiruoaksi suklaafondant ja kahvi täydensi erinomaista lihamakukokemusta.

Jos kaipaat hyvää liharavintolaa Helsingissä suosittelen lämpimästi käyntiä Gastrogrill Muréssa. Se oli nautinto.