en-Ruoka ja juoma

02/11/2021

Syömme joka päivä, monta kertaa. Joka kerta myös juomme tai ainakin suurin osa myös juo jotakin syödessään. Mietimmekö sitä, mikä juoma sopii ruokaamme? Yleensä emme. Otamme lasin maitoa lounaan kanssa, koska olemme opetettuja tekemään niin. Tai lasin vettä koska emme pidä maidosta.

Miten ruoan ja juoman yhdistäminen järkeväksi kokonaisuudeksi voisi toimia myös arjessa? Viiniä ei meidän suomalaisten ole tapana nauttia arkena lounaalla, joten sen voinemme unohtaa. Minä tykkään yhdistää Bernard Massardin kuohuviineja erilaisten ruokien kanssa, mutta viikonloppuisin. Kuohuviiniit ovat mahtavia juomia, sillä niillä voi mennä kokonaisen aterian läpi.

Arkilounas, mikä juoma sopii siihen? Millä siitä saisi paremman kokonaisuuden? On ruokia, joiden kanssa maito maistuu erinomaisesti, mutta ei kaikkien. Esimerkiksi erilaiset aasialaiset ruoat vaativat juomamakuna jotakin muuta. Mitä? Maustettuja vesiä?

Olen löytänyt erilaiset kombuchat yhtenä erinomaisena vaihtoehtona sekä erilaiset maustetut kivennäisvedet. Kivennäisveden maustaminen itsekin on oikein helppoa. Hiilihapotan vettä kotona itse ja puristan veden joukkoon esimerkiksi sitruunaa - toimii. Tai laitan joukkoon inkiväärishottia. Sekin toimii.

Eniten olen ihastunut viime aikoina arjessa kyllä erilaisiin kombuchoihin. Niillä näyttäisi olevan tutkitusti vaikutuksia terveyteenkin. Nyt minua kiinnostaisi vahvasti perehtyä erilaisiin kivennäisvesiin ja niiden maun yhdistämisessä ruokaan. Kiinnostaisiko sinuakin? Olisiko tässä vientivalttia? Nordic Food with Nordic Water?