en-RuokaEspoo

13/05/2022

Espoo on edelläkävijä kaupunkien joukossa. Edelläkävijä monessa asiassa, mutta yksi perustarve on varsin vähällä näkyvyydellä - espoolainen ruoka.

Espoosta on kaikessa hiljaisuudessa kehittynyt varsinainen pienpanimokaupunki. Täältä löytyy useampi panimo, joiden tuotteet ovat korealuokkaisia, jotka keräävät laatupalkintoja erilaisissa olutkisoissa. Panimokeskittymät ovat tällä hetkellä Otaniemessä ja Keran alueella, lisäksi muutama panimo on hieman erillään muista. Minulle espoolaisista panimoista on tutuin Espoon oma panimo. Se, että tuote paikallistetaan kotikakupunkini tuttuihin kaupunginosiin ilahduttaa, kuten Suvisaaristo ja Kauklahti. Mankkaan raikasta lageria vielä odottelen....

Pienpanimoiden rinnalla espoolainen ravintolatarjonta on kehittynyt muutaman menneen vuoden aikana Espooseen auettua nimekkäiden ravintoloitsijoiden korkealaatuisia ravintoloita ja rantaraitin kahvilatarjonnan koko ajan kehittyessä. Viimeksi kävin itse lounaalla Villa Lillassa, jossa minua viehättää rakennuksen upea miljö. Minulle miljö on merkityksellinen tekijä niin kuin ruoka ja juomakin. Huikean hieno miljö yhdistyi korkealaatuiseen ja herkulliseen ruokaan ja erinomaiseen valkoviiniin, kokemushan oli mahtava. Espoossa löytyy myös mainioita etnisiä ravintoloita ja mm sushi-buffeteja.

Espoolaiset tuottajat. Iso meiltä löytyy kuten Vaasan leipomot, mutta sitten ne pienemmät ja paikallisemmat tekijät.... Perinteisesti Espoosta on löytynyt Halmeen leipomo ja Kartanon marja sekä tietenkin Kaisan Cafe. Tälläkin rintamalla on ollut viime vuosina piristymistä; Maxin kala tavallaan aloitti espoolais-buumin tuottajapuolella. Espoossa toimii mm Silmusalaatti, Leipomo Craft Deli, Kartanonmarja, Espoon kahvipaahtimo, Råbäck gård omenatarha ja Helsieni. Lisäksi Meeat.co tuotekehittää ja pääkonttoroi Espoossa kasvipohjaisia innovatiivisia ruokia.

Helsienen tuotteisiin ja viljelmään kävin tutustumassa paikan päällä Kilon Kutojantiellä. En ollut ajatellutkaan, että niin vain merikonteissa kasvatetaan espoolaisia osterivinokkaita kauppoihin, ravintoloihin ja meille kuluttajille. Helsienen toiminta on kestävän kehityksen mukaista ja kaikki on kierrätettyä. Sopii kuin piste iin päälle Espoossa - edelläkävijäkaupungissa.

Tätä nyt työstän -  RuokaEspoon kokoaminen. Tuottajat, kuluttajat ja ravintoloitsijat käyttämään toistemme tuotteita ja palveluita. Meillä espoolaisilla on tässä iso mahdollisuus, olla edelläkävijöitä ja samalla vahvistaa omaa ruokaidentiteettiämme. 

Tähän kokonaisuuteen sopii erinomaisesti Laurean restonomikoulutus. Laurean restonomi-opiskelijoiden opintoihin kuuluu keittiötyöskentelyjakso, muissa restonomikoulutuksissa tällaista ainutlaatuista jaksoa ei olekaan. Tämäkin tätä meidän upeaa espoolaisuutta sekä Laurean restonomikoulutuksen vetovoimatekijä.

Tule mukaan innovoimaan ja tekemään RuokaEspoota! Olethan minuun yhteydessä:

kati@katipohjanmaa.fi