en-Salpausselkä Geopark onkin retkeilykohde kaikille

19/06/2023

Salpausselkä Geopark onkin jotain muuta kuin geokätkeilyyn painottunut puuhapuisto. Näkemykseen sain hyvän korjauksen vieraillessani paikalla Visit Lahden ja Satokausikalenterin vieraana.

Salpausselkä Geopark sijaitsee Salpausselillä Lahden, Hollolan Asikkalan, Heinolan, Sysmän ja Padasjoen alueella. Kokonaisuuteen kuuluu monia kiinnostavia geologisia kohteita. Geopark on osa kansainvälistä Unescon kansainvälistä geopark-verkostoa, johon kuuluu eri puolilla maailmaa sijaitsevia alueita, joilla on merkittävää geologista ja kulttuurista arvoa. Salapusselkä Geoparkin ainutlaatuisuus perustuu sen geologiseen historiaan ja monipuolisiin maisemiin. Salapausselkä Geopark nousi mukaan verkostoon 13.4.2022

Geoparkin retkeilypolut tarjoavat mahdollisuuden tutustua alueen luontoon ja geologiaan. Monet polut kulkevat upeiden näköalapaikkojen ohi, joista voi ihailla alueen kauniita maisemia. Maasto oli ainakin Lahden seudulla mäkistä, ihana kevyt puuskutus tuli päälle lyhyenkin kävelyn aikana.

Patikointireittejä on eri vaikeusasteita, joten niin aloittelevat kuin kokeneemmatkin retkeilijät löytävät sopivan haasteen. Retkeilyreittien varrella on myös opastetauluja, joissa kerrotaan alueen geologisesta historiasta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Geopark tarjoaa myös mahdollisuuksia aktiiviseen ulkoiluun ja seikkailuun. Alueella voi harrastaa muun muassa melontaa, kalastusta, kiipeilyä ja maastopyöräilyä. Monet paikalliset yritykset järjestävät ohjattuja retkiä ja aktiviteetteja, joiden avulla vierailijat voivat kokea geoparkin ainutlaatuisuuden täysin

Me vierailimme Lahdessa Lahden hiihtokeskuksen ympäristössä ja nautimme villiyrttiaterian villiyrttiretken jälkeen laavulla. Seuraavan kerran haluaisin Salpausselän Geoparkin alueelle niin, että majoittuisin esim jossain hotellissa tai mökissä ja tekisin siitä erilaisia retkiä Geoparkin alueelle. Tutustuisin samalla myös lähistöllä oleviin ruokapalveluihin. Niitä on, oikeinkin hyviä.

Lahteen pääsee muuten näppärästi junalla. Junamatka Helsingistä kestää noin tunnin. Oli minulla kyllä eväät tuolle matkalle… junassa tietenkin.