en-Suomalainen ruoka maailmalla - mahdollisuus pienen kautta isoon

09/11/2023

Ruoan ja äidinkielen merkitys perinteen jatkumisessa ja identiteetin kehittymisessä on merkityksellinen. Ruoka ja äidinkieli liittyvät vahvasti kulttuuriseen identiteettiin ja perinteisiin. Ruoan avulla välitetään historiaa, arvoja ja tapoja sekä niiden merkitystä seuraaville sukupolville.

Ruoka on olennainen osa kulttuurista identiteettiä. Ruoat ja ruokalajit voivat olla jopa merkittäviä symbolisia elementtejä, jotka erottavat yhden kulttuurin toisesta. Ruoan kautta ihmiset voivat tuntea yhteenkuuluvuutta ja ylpeyttä omasta kulttuuristaan.

Suomalaiseen ruokaan kuuluu vahvasti omien puhtaiden raaka-aineiden osaaminen ja käyttö. Meillä luodaan lukemattomia yhdistelmiä, joista osa edustaa perinteisiä makuja ja osa uusia tuulia maailmalta. Erinomaisena esimerkkinä pidän tästä kauraosaamistamme. Perinteinen kaurapuuro pitää edelleen pintansa, mutta kaura jalostuu hyvinkin moneen vientikelpoiseen tuotteeseen, kuten riisin korvike, kauramaitotuotteet jne

Ruokaperinteet ovat jokaisessa perheessä omanlaisensa ja ne siirtyvät usein tai käytännön kokeilujen kautta sukupolvelta toiselle. Vanhemmat opettavat lapsilleen ja lapset myös "vaativat" niitä isovanhempien valmistamia herkkuja. Kuka voisi vastustaa mummin lihapullia. Minun isoäitini valmisti maailman parhaat.

Ruoka ja yhdessä syöminen on usein tarinoiden värittämää. Usein muistojen jakamista ja tarinoiden kertomista menneistä ajoista. Erilaisia hassuja ruokasattumuksiakin löytyy lähes joka perheessä. Nekin muodostavat oman historiansa ja merkityksensä perheen ruokaperinteessä.

Perheen muuttaessa ulkomaille on tärkeä pitää kiinni niin oman äidinkielen opetuksesta kuin myös ruokaperinteen säilymisestä. Hyvä oman kulttuurin identiteetti edesauttaa uuteen kulttuuriin sopeutumisessa ja integroituminen kohdemaahan sujuu todennäköisesti helpommin.

Yksi keino ovat erilaiset ruokakurssit suomalaisyhteisöille. Pidin yhteistyössä Suomi-kauppa.fi kanssa kaksi ruokakurssia Munchenissä. Koin kurssit hyödyllisinä saadun palautteen perusteella. Kyse ei ole vain ja ainostaan ruokakurssista vaan itse asiassa puhumme samalla ruokaviennistä. Suomalaiset kohdemaissaan toimivat parhaimmillaan myös suomalaisen ruoan lähettiläinä.

Ottaisimmeko tästä kiinni? Minä olen valmis kurssittamaan suomalaisia suomalaisilla tuotteilla. Nyt mukana on suomi-kauppa.fi. Mitä jos vientimarkkinoille tähtäävät yritykset lähtisitte myös mukaan? Tässä on mahdollisuus. Pienen kautta isoon. Suomalaisesta ruoasta veikataan monessa paikassa tulevaa kansainvälistä ruokatrendiä. Nyt on mahdollisuus.