en-Suomalainen ruoka

26/10/2021

Meidän suomalainen ruoka. Minä tykkään ja olen ylpeä ruoastamme. Se on puhdista, ravitsevaa ja raikasta. Makuja ei ole liikaa, mutta kaikessa raikkaudessaan ja tuoreudessaan ihan parasta. Minun ei tarvitse miettiä onko syömäni ruoka turvallista syödä - voin olla varma elintarvikeketjumme toimivuudesta ja luottaa viranomaisiimme.

Uskallamme olla ylpeitä ruoastamme? Onko Nordic Diet vientivaltti? Vähättelemmekö osaamistamme? Usein vähättelemme. Meillä sanotaan usein, että vaatimattomuus kaunistaa, mutta kannattaako se? THL:n tutkija Olli Kiviruusu on sanonut, että "Suomessa vaatimattomuutta pidetään hyveenä, mutta se on myös normi. Jos joku tekee itsestään ison numeron, muut eivät katso sitä hyvällä. Ihmiset saattavat eräänlaisena kielipelinä vähätellä saavutuksiaan ja alleviivata näin omaa vaatimattomuuttaan."

Kun haluamme maailmalle meidän tulee unohtaa tämä vanha asenne. Meidän tulee olla ylpeitä ruoastamme. Jotkut maailman huippukokitkin voidaan lausunnoilla jättää oman arvonsa nojaan. Niin kuin ne suomalaiskokitkin, jotka eivät meidän hienoutta arvosta.

Olen viime aikoina seurannut ilolla erilaisten suomalaisten tuotteiden markkinoille tulemista: Pielisen Kalan kalasäilykkeet, Leikkala ja erilaiset kaurainnovaatiot sekä Oululaisen jälkiuunilastut. Nämä yhdessä ovat sellaisia, joita voisi viedä maailmalle esimerkiksi suomalaisina cocktail-paloina. Sopivat hyvin yhdistettynä sitten paikallisiin erilaisiin mm kupliviin juomiin niin holillisiin kuin holittomiin.

Ja sitten Nordic Diet - siinä on se, mitä meidän pitäisi työstää täälläkin enemmän. Tarjotaan näitä tuotteistamme ylpeänä silloin kun meillä on vieraita Suomen ulkopuolelta ja meille suomalaisille. Otetaan Suomi-ruoka tavaksi. Ollaan ylpeitä suomalaisuudesta ja puhtaasta ja raikaasta mausta. Nordic Diet - rakastetaan sitä.