en-Suomalaisen ruoan päivä

22/09/2021

Suomalaisen ruoan päivä on ajoitettu loistavaan ajankohtaan. Satokautemme kukoistaa. Meidän on helppo hankkia elintarvikekaupasta maukasta suomalaista kausiruokaa. Minä suosinkin suomalaista, erityisesti kesällä ja syksyllä. Nyt se on maukasta, edullista ja helposti saatavilla. Talven pimeinä kuukausina makunystyräni haikailevat usein kaukomailla ja silloin valmistan useammin etnisiä ruokia, eikä välttämättä ihan niin suomalasista aineksistakaan.

Suomalaisen ruoan yksi parhaimpia asioita on kotimaiset sienet. Kotimaisten metsäsienten syömiseen on kolme erityisen hyvää syytä: vitamiinipitoisuus, runsasproteiinisuus ja soveltuvuus useisiin erityisruokavalioihin. 

Kun sienien syömiseen yhdistetään metsässäliikkumisen hyödyt on kädessä hyvinvoinnin voittorivi. Metsässä liikkumisen tiedetään laskevan nopeasti sydämen sykettä ja verenpainetta. Lihasjännitys vähene ja mieliala kohenee.

Minulla on sienihullu appiukko, jolta sain eilen ison määrän herkkutatteja. Niistä valmistin perheelle perjantairuoaksi herkkutattimuhennosta. 

Herkkutattimuhennos:

1. Kuullota pannulla sipuli

2. Lisää putsatut ja pilkotut sienet pannulle

3. Paista sienet lähes kuiviksi

4. Lisää kerma. Minä käytin kaurakermaa.

5. Mausta suolalla ja valkopippurilla

6. Nauttikaa

Me nautimme herkkutattimuhennoksen tagliatellen ja uunissa paahdettujen kasvisten kanssa. Uunissa paahtuivat tattimuhennoksen valmistuksen aikana: kukkakaalia, parsakaalia, bataattia, fenkolia ja kokonainen valkosipuli.

Lähteet:

https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?q=Sienet

https://www.duodecimlehti.fi/duo14421