en-Syödään yhdessä

30/03/2022

Syödään yhdessä

Kulunut viikko on ollut yrittäjän elämässäni yksi kiireisimmistä. Töitä on ollut paljon ja ne ovat olleet mieluisia. Juuri sellaisia töitä, joiden takia yrittäjäksi lähdinkin.

Viikkoon on kuulunut useampi yhdessä syömisen hetki. Niitä on ollut kursseilla, asiakastilaisuuksissa ja konsultoidessakin. Tilaisuuksien paras anti on tullut yhdessä syömisestä. Monessa tilaisuudessa olen saanut olla se henkilö, joka saattaa ihmiset ensin valmistamaan ruoan yhdessä ja sen jälkeen nauttimaan sen yhdessä.

Yhdessä syömistä on tutkittu paljon. Sen positiivisista vaikutuksista on lukuisia tutkimuksia. Vuonna 2017 keskusteltiin paljonkin suomalaisten syömisestä ja kansallisruoista. Silloin tuotiin myös vahvasti esiin tosiasiaa, että suomalaiset syövät vähiten yhdessä verrattuna muihin OECD-maihin.

Ruoka on yksi erinomainen tapa osoittaa välittämistä. Yhteisen ruokapöydän äärellä on tunnelmaa luova merkitys ja se tuottaa mielihyvää. Ruokailulla yhdessä ei ole vain ja ainoastaan ravitsemuksellinen tavoite ja merkitys.

Tämän viikon aikana ne ihanat ajat, joita olen saanut viettää yhteisen ruokapöydän äärellä ovat olleet täynnä kuuntelua, keskustelua, naurua ja myötätuntoa. Niitä tärkeitä tunteita ja kohtaamisia. Osassa tapahtumista osallistujat ovat tunteneet toisensa hyvinkin ja osassa ollaan oltu kaikki toisillemme vieraita ja siltikin - ruokapöydässä on tarinaa riittänyt. Kaikki ovat poistuneet yhteisestä ruokapöydästä niin ravitsemuksellisesti kuin mieleltään ravittuina.

Haastavina aikoina on entistäkin tärkeämpää kokoontua yhteisen ruokapöydän äärelle. Yhdessä nautittava ruoka voidaan järjestää vaikka nyyttikesteinä. Tärkeä on muistaa, että yhteisen ruoan valmistamisen ei pidä uuvuttaa ketään. Jokaisessa perheessä ja yhteisössä on se oikea tapa syödä yhdessä, se on osa kulttuuriamme. Ja se tekee myös ruokakulttuuristamme rikkaamman.

Syödään yhdessä. 


Lähteet:

https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/ravitsemus-ja-ruuan-valinta/miten-syoda/nauti-ruuasta

https://blogs.helsinki.fi/kotitalouspedagogiikka/files/2017/06/Sy%C3%B6d%C3%A4%C3%A4n-yhdess%C3%A4-puurobaari.pdf

Syödään yhdessä -ruokasuositukset lapsiperheille. Helsinki