en-Teiniruokavalio - IIK

24/09/2021

Mitä ihmettä tapahtui? Jääkaapissa on ruokaa, mutta teinimme huomauttaa, että ei ole mitään syötävää. Taas sillä on joku patukka kädessä ja Wolt-kuski kantaa meille pizzaa. Kuinka tässä nyt näin kävi?

Oheinen Johanna Häme-Sahinojan tekemä teiniruokakolmio on kuvaava.

Teini-ikä on kehon nopean kasvun ja kehittymisen aikaa. Samanaikaiseti teinin elämä siirtyy enemmän kodin ulkopuolelle. Teini on harvemmin kotona niihin totuttuihin ruoka-aikoihin mm treenien ja pidempien koulupäivien takia. Yhdessä syöminen on harvinaisempaa.

Aamiainen, Teinit jättävät usein aamiaisen väliin. Tähän monet vanhemmat voivat vaikuttaa. Jo se, että istuu nuoren kanssa samanaikaisesti aamiaispöydässä auttaa nuorta syömään aamiaisen. Saadakseen teinin syömään terveellisesti aamiaisen voi olla myös tarpeen laittaa se aamiainen valmiiksi.

Kouluruoka. Kouluruokatutkimusten mukaan yläkoululaiset syövät kouluruokaa harvemmin. Tämä koululounasta syömättömien joukko on myös koko ajan kasvamassa suuremmaksi. Yksi iso tekijä on repussa olevat makeiset, juomat ja välipalapatukat. Kun nälkä ei olekaan kovin kova ei kouluruoka maistukaan. Nälkä on hyvä tunne ennen ruokailua. Nälkäiselle tarjottu ruoka maistuu.

Terveellinen ja ravitseva ruoka. Kun kotona on terveellistä ruokaa tarjolla antaa se hyvän mallin teinin syömiseen. Terveellisen ruoan tulee olla helposti ja nopeasti saatavilla. Jääkaapissa voi olla teinin ruoka valmiina lautasella odottamassa lämmitystä ja vieressä tuoreet vihannekset vaikka hauskasti aseteltuna.

Armo. Muista olla armollinen itsellesi. Teet vanhempana parhaasi. Teinisi tekee omat valintansa. Sinun tehtäväsi on tukea häntä kasvussa. Se on ajoittain todella vaikeaa - molemmille osapuolille.

Kiinnostuitko? Tulen mielelläni kouluttamaan aiheesta esimerkiksi vanhempainiltaan paikan päälle tai voin kouluttaa myös etänä.

https://www.katipohjanmaa.fi/ravitsemuskoulutus/