en-Teiniruokavalio

15/02/2023

Mitä tiesinkään elämää ja itsetuntoa raastavista vuosista lastemme ollessa pieniä. En juuri mitään tai no paljon vähemmän. Kiukutteleva lapsi kainaloon ja menoksi. Jos ruoka ei kelvannut sai sitten olla nälkäinen. Siinä vaiheessa kun ne kiukuttelevat lapset olivat päätä pidempiä ei enää voinutkaan ottaa kainaloon. Tiukat teinivuodet olivat silloin alkaneet.

Teinin elämä on yhtä myllerrystä. Teini-ikäiset tappelevat vanhempiaan vastaan, mutta kaipaavat samalla vanhemmiltaan hyväksyntää ja rakkautta. Teinivuodet ovat ensimmäisen kolmen ikävuoden ohella tärkein vaihe persoonallisuuden kehityksessä. Persoonallisuudella tarkoitetaan pysyviä taipumuksia ajatella, tuntea ja käyttäytyä. Sekä varhaislapsuudessa että nuoruusiässä kehitykseen kuuluu, että lapsi ymmärtää olevansa vanhemmistaan erillinen yksilö.

Ravitsemus on avainasia lapsuuden ja nuoruuden vaiheissa. Monipuolinen ravitsemus. Ruokavalio on oleellinen tekijä sekä nuorten fyysisen että psyykkisen kasvun kannalta.

Ruoka on yksi selkeimmistä nuoren itseilmaisun ja myös kapinoinnin keinoista. Lihansyönti, vegaanius ja erilaiset dieetit ovat nuorelle keinoja ilmaista mielipiteitään. Nuoret altistuvat sosiaalisen median ja mainonnan keinoin roskaruoalle. Pikaruoka ja einekset ovat halpaa ja helppoa ruokaa, jota ei tarvitse erikseen kokata. Oli meillä aika kun teinipojat söivät nuudeleita kuiviltaankin.... Osaltaan kyse on myös kapinallisuudesta, ainakin sille, mitä vanhemmat haluaisivat teinien syövän. Kyllähän se hermostutti kun ruokalähetit tupsahtelivat talon ovelle eikä meillä vanhemmilla ollut mitään tietoa tilauksista.

Tämä vaihe menee ohi, onneksi. Mutta on siinä kestämistä. Meillä on kolmesta lapsesta enää yksi teini. Toistaiseksi tilanne vaikuttaa varsin hyvältä.

P.S. Olen kokenut ja osaava sekä pidetty kouluttaja mm erilaisiin vanhempainiltoihin nuorten ravitsemuksesta. Onko sinulla yhteisö, joka kaipaa puhujaa? Tulen mielelläni paikalle. Minut tavoittaa parhaiten kati@katipohjanmaa.fi