en-Trendit 2022

17/01/2022

Mitä vuosi 2022 tuo tullessaan? Kolmas koronavuosi on käynnistymässä. Sitran julkaisemassa kirjoituksessa kehoitetaan kysymään kavereilta, kollegoilta tai sukulaisilta vaikkapa vuoden 2022 sanaa, tapahtumaa, tunnetta, taitoa tai ominaisuutta. Tästä saakin aikaan mielenkiintoisen keskustelun. Kun siihen lisää vielä ruoan niin keskusteltavaa riittää.

Sitran julkaistussa blogikirjoituksessa ennustetaan tunteena nousevan pienistä asioista innostumisen ja taitona elämänhallinta. Näiden kahden asian näen nousevan myös ruokatrendeissä ja kodeissa.

K-Ryhmä on teettänyt vuodesta 2016 Ruokailmiöt-tutkimusten sarjaa, jossa paneudutaan suomalaisen kuluttajakäyttäytymisen trendeihin ja ruokailmiöiden muutoksiin. Laajat selvitykset on toteutettu vuosina 2016, 2018 ja 2020. Trenditarkastelua varten on toteutettu kuluttajakyselytutkimus K-Kylässä. Aineistot on painotettu vastaamaan Suomen väestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan. Tutkimusten toteutuksesta vastasi Frankly Partners.

Datan tarkastelu on tehty vertailemalla dataa koronaa edeltävään aikaan ja poimittu nostoja, jotka ovat kasvaneet korona-ajasta huolimatta.

K-Ryhmän raportin mukaan kuluttajien odotukset tukevat erityisesti kotimaisuuden, lähituotannon, sesonkiaikaan ja monipuolisen ruokavalion suosimisen kasvua. Näitä trendejä tukevat myös Sitran raportin pienistä asioista innostuminen ja elämänhallinnan taitojen kehittyminen.

Korona-aika on saanut meidät viettämään aikaa enemmän kotona ja sitä on käytetty mm keittiössä. Tämä trendi jatkunee. Samalla on kiinnostuttu suomalaisesta puhtaasta ja raikkaasta ruoasta ja kotimaisuus on yksi valintaperuste monien ruokaostoksissa. Samanaikaisesti kiinnitetään huomiota satokausiruokaan, käydään itse luonnossa poimimassa marjoja ja sieniä sekä nauttitaan metsän tuomasta hyvinvoinnista.

Tulevia toimenpiteitä trendejä tukemaan, jotka minusta olisivat aiheelisia

  • Kauppoihin selkeämmin tarjolle lähi- ja satokausiruoka

  • Reseptit ja ostoslistat lähi- ja satokausiruoan valmistukseen helposti saatavilla

  • Turisteille tarjolle reseptit ja ostoslistat helppoon ja herkulliseen paikalliseen lähi- ja satokausiruokaan

  • Meidän ruoka-alan toimijoiden on syytä ottaa selkeämmin koppia paikallisuudesta ja satokaudesta

Oletko kanssani samaa mieltä? Olen valmis kehittämään näitä käytännöntoimia sinun yhteisön kanssa. Ollaan yhteyksissä!

Lähteet:

https://www.sitra.fi/blogit/vuoden-2022-puheenaiheet-yllatykset-ja-mahdollisuudet/

https://mb.cision.com/Public/13061/3455263/9fe56be33db210b3.pdf