en-Viiskymppinen nainen työmarkkinoilla

18/04/2022

Täytin eilen 52 vuotta. Koen ja tunnen eläväni parasta aikaa juuri nyt. Tiedän ja tunnen itseni. Tiedän, mitä haluan ja mitä en halua. Tunnen mieleni ja kehoni ja tunnistan milloin on hyvä lisätä vauhtia tai milloin löysätä. Ja ehkä parasta osaan myös toimia.

Avioliittoa on takana syksyllä 25 vuotta. Tiedän, että avioliitto on hyvä. Tiedän myös, että ei se aina niin ole. On matkan varrella tullut useita kertoja tullut mietittyä avioeroakin. Se kuuluu pitkään parisuhteeseen. Tiedän, että avioliitto on paljolti tahtotila, ainakin minulle. Niin se pappikin, kiitos Jarmo Kokkonen, kysyi vuonna 1997 tahdotko?

Työelämä onkin sitten haastavampi kysymys. Minä aloin kipuilemaan työelämää ja uraa noin viisi vuotta sitten. Hain tehtäviä, vaikka minkälaisia. En minä haastatteluihin edes päässyt. Siksi miksi en? Nainen ihan parhaassa iässä pystyy, kykenee ja osaa vaikka mitä. Ei tule enää raskaaksi ja lapsetkin ovat jo itsenäistymässä. Meiltä on jo kaksi muuttanut omilleen, yksi teinineiti vielä kotona. Vanhemmuus on ollut ihan paras johtajuuden ja itsensä koulimisen kokemus.

Miksi en ole kelvannut edes työhaastatteluihin? Sitä olen pohtinut ja keskustellut paljon verkostoissani monien ikäsisarteni kanssa. Useat meistä tunnistavat tilanteen. Emme vain tästä ole ääneen puhuneet. Asia on osin myös vähän nolo. En kelpaa. Minä ajattelin nyt tämän nostaa pöydälle. Valtiovallan agendalla on jatkuvasti työurien pidentäminen. Ei urat pitene jos meitä viisikymppisiä naisia ei oteta aktiivisesti mukaan uraputkeen.

Syksyllä tein ratkaisun ja siirryin yrittäjäksi, keskiössä vahva osaamiseni ruoka, sisällöntuotanto ja ruokapedagogiikka. Yht´äkkiä huomaan, että minua halutaankin erilaisiin tehtäviin ja osaamistani arvostetaan. Miksi? Miksi en kelvannut edes työhaastatteluun mutta yrittäjänä olen kovaa kamaa?

Nyt tunnen, että saan tehdä sitä, missä olen hyvä. Minulla on upeita yhteistyökumppaneita ja nautin yrittäjyydestä. Yrittäjyydessä parasta on oman ajan hallinta. Pohtisin kyllä vakavasti jos minulle joku sopiva ruokaan liittyvä kokonaisuus, jossa sopivasti kansainvälisyyttä, tulisi tarjolle mielenkiintoisen työtehtävän muodossa. Olenhan erinomainen ruoka-alan osaaja ja tekijä.

Minulle saa soittaa numeroon 040 040 2656 oli kyseessä ihan kuulumisten kysyminen, yhteistyötarjous tai jopa keskustelua työpaikasta. Soitellaan!