en-Visit Tallinn

03/07/2022

Kaksi ja puoli vuotta oli kulunut edellisestä käynnistäni Tallinnassa. Tämä matka tehtiin naisten kesken; kaksi viisikymppistä naista ja teinineiti. Suunnitelmissa oli useampia ennenkokemattomia kohteita Tallinnassa, hyvää ruokaa ja museoita. Kaikki toteutui. Matkaan lähdimme Eckerö linen laivalla. Menomatkalle olimme varanneet aamiaisen. Aamiainen maistui Buffetissa ja matka sujui mukavasti nautiskellen aamiaisesta ja merimaisemista. Paikat loungesta olisivat olleet myös hyvä vaihtoehto aamuun.

Ensimmäisen päivän kohteina meillä oli Kalaranda, Noblessner, Balti Jaam Turg ja Telliskivi. Kaikkialle liikuimme kävellen, päivän aikana askeleita tuli 22 400. Ihan mukavasti. Noblessnerin museot olivat valitettavasti suljettu, maanantai. Alue hurmasi kuten kautta kävelemämme uusi asuinalue Kalaranda. Monimuotoisia ja tyylikkäitä asuinalueita aivan merenrannalla molemmat.

Illan ravintolan olin varannut jo kolme viikkoa aiemmin. Vihdoinkin Rataskaevuun. Ilman pöytävarausta ei olisi ravintolaan ollut asiaa. Olin lukenut ja kuullut ravintolasta paljon ja varausta yrittänyt useita kertoja, mutta aina liian myöhään. Nyt vihdoin onnistuin. Kannatti. Tarjoilijana meillä oli loistava nuori mies. Henkilö, joka oli kiinnostunut työstään ja asiakaspalvelusta. Jätti meille laskuunkin iloisen tervehdyksen "keep up good-feeling you have". Ihana viesti.

Alkuun nautimme paikallista Tori Siidritalun Rabarber, kuivaa raparperi-kuohuviiniä. Kiva kevyt vaihtoehto. Maku oli raikas ja kesäinen, hapokkuus ja makeus yllättävän vähäistä, kokonaisuus mukavasti tasapainossa. Alkoholipitoisuus 8,5%.

Pääruoaksi nautimme turskaa, joka oli oikeinkin maukas. Ruokajuomana Sileni Estaten Sauvingnon Blancia. Viini sopi turskan, kasvisten ja sitruuna-voikastikkeen kanssa erinomaisesti. Viinin monivivahteinen aromikkuus toi esiin annoksen makujen monitasoisuuden.

Jälkiruoaksi nautin jäähdytettyä sinihomejuustokermaa mansikkakastikkeen kanssa, muut valitsivat suklaakakkua. Minun jälkiruoka oli superhyvää. Olisin voinut tulla syömään vain jälkiruoan myös seuraavana päivänä. Sileni Estaten Sauvingnon blanc soveltui erinomaisesti myös jälkiruoan kanssa.

Tiistaina kohteenamme oli Kadriorgin puisto ja museot. Vihdoin ja viimein olin oikein varannut aikaa niin Kumuun ja Kadriorgin palatsin taidemuseoon. Kyllä kannatti. Jos et ole kummassakaan käynyt niin iso suositus meiltä kaikilta. Vierailimme myös puiston Japanilaisessa puutarhassa. Ihanasti laajentunut puutarha sitten viime vierailun noin 10 vuotta sitten.

Kumu on museona laaja, itseasiassa Baltian suurin. Totesimme jaksaneemme, siitä hyvin yhden kerroksen. Toisen kerroksen juoksimme lävitse ja kolmannen totesimme jättävämme suosiolla seuraavaa kertaa varten. Kadriorgin taidemuseo oli kooltaan juuri sopiva. Jaksoimme sen erinomaisesti Kumun jälkeen. Kadriorgin puistossa kävimme kahvittelemassa Katharinenthalin kahvila-ravintolassa. I-ha-na niin miljö kuin leivonnaisetkin. Kadriorgin taidemuseon yhteydessä on myös pieni viehättävä kahvila. Siellä olisimme myös voineet kahvitella, mutta kun ne kahvit ja kakut oli juuri nautittu Kathrinethalissa. Ehkä tuokin kahvila seuraavalla kerralla.

Koko päivä sujui erinomaisesti Kadriorgin puiston alueella. Mikkelin museo olisi meitä vielä kiinnostanut, mutta museovieterimme oli tässä vaiheessa loppu. Seuraavalla kerralla Mikkelin museo ja lisäkerros Kumusta. Kävimme vielä syömässä Kadriorgin puiston kupeessa italialaisessa ravintolassa. Päivä sujui Kadriorgissa ja olikin jo aika siirtyä satamaan ja takaisin kotiin.

Paluumatkalle olimme ottaneet meille hytin, joka oli erinomainen valinta. Kulttuurin ja askeleita täynnä olevan päivän jälkeen oli kiva vain makoilla hytissä jutustellen.

Mitä tästä jäi suosituksiin:

Ravintola: Rataskaevu

Kahvila: Katharinenthalin kahvila-ravintola

Museot: Kumu ja Kadriorgin taidemuseo

Puutarha: Kadriorgin japanilainen puutarha

Uusi asuinalue: Noblessner