Alkoholinkulutus laskuun kahdeksanprosenttisilla

14.06.2024

Maanantaina alkoi historiallisesti uusi ajanjakso suomalaisessa alkoholimyynnissä. Viinit saapuivat ruokakauppoihin. Tämä muutos voi jopa kannustaa alkoholinkäytön vähentämiseen. Kahdeksanprosenttiset viinit ovat mahdollisuus.

Vaikka monet epäilevät kahdeksanprosenttisten viinien laatua, minun kokemukseni on toisenlainen. Sanonkin höpö höpö epäilijöille. S-ryhmän kutsumana sain mahdollisuuden maistella kahdeksaa eri viiniä kahdeksan eri ruoan kanssa ravintola 10 krs. Kokemus oli positiivinen yllätys. S-ryhmän kaupoista löytyy jo noin 200 eri viiniä, niin pulloissa kuin pahveissakin, mikä on vaikuttava valikoima.

Ensimmäisenä maistelimme espanjalaista I.L.O Brut kuohuviiniä. Odotin makeaa ja limonadimaista juomaa, mutta se osoittautui kepeäksi ja yllättävän kuivaksi. Tämä viini menee varmasti ostoslistalleni. Toimii vaikka juhannusaaton pitkän aterian kaverina alusta loppuun. Hinta on 9,79 euroa pullolta.

Toinen suosikkini oli portugalilainen Setencostan puolikuiva vinho verde. Viini tarjottiin valkoisen parsan ja hollandaisen kanssa, mikä oli mainio yhdistelmä. Setencostan viini herätti makunystyräni miettimään suomalaisia varhaisperunoita ja savukaloja. Tämä viini tulee varmasti testiin kesällä eri ruokien kanssa. Hinta on 8,29 euroa.

Kolmas suosikkini oli Neissin tuottama Pink Riesling roseviini. Viinin hapokkuus ja kevyt sitruksisuus miellyttivät makunystyröitäni. Se tarjottiin Skagen-leivän kanssa, mikä oli erinomainen makupari. Yhdistäisin tämän viinin esimerkiksi suomalaista kalaa sisältävään ruokaisaan salaattiin tai grillattuun porsaanlihaan. Hinta on 11,59 euroa.

Kuluttajatrendeissä on jo pidempään näkynyt halu käyttää vähäalkoholisia tai alkoholittomia juomia ruoan kanssa. Kahdeksanprosenttiset viinit vastaavat tähän tarpeeseen ja voivat osaltaan vähentää suomalaisten alkoholinkulutusta. Kansanterveyskin hyötyy, kun absoluuttisen alkoholin kulutus laskee.

Loistavaa työtä, Petteri Orpo ja hallituksesi. Ja loistavaa työtä elintarvikekaupan ammattilaiset. Erinomainen valikoima jo nyt kaupoissa. Suomalainen alkoholipolitiikka on ottanut erinomaiset uudet askeleet.