• Kaikkea lautasen ja lasin väliltä •

Katin Blogi

 


Julkaisin hiljattain sosiaalisessa mediassa kesäsalaattiresepti-reelsin, jonka raaka-aineet olivat kotimaisia: varhaisperunaa, kaalia, kananmunaa, jogurttia ja mausteena piparjuuritahnaa (ruotsalaista) sekä sinappia. Yksinkertainen, sesonkiin sopiva annos – ja samalla hyvä esimerkki siitä, miten arkisilla valinnoilla voi tukea laajempia...

Istuin Finnairin lennolla, kun vieressäni istuva ulkomaalainen liikematkustaja kysyi, mitä suomalaista tässä business-luokan ateriassa oli. Katsoimme annosta, ei mitään. Mikään osa ei ollut suomalaista ei edes leipä eikä myöhemmin tarjottu pulla. Tämä pieni hetki kertoo isosta asiasta: mitä me oikein viestimme itsestämme? Ja miten me suomalaiset...

Viime aikoina olen saanut osallistua moniin erilaisiin tilaisuuksiin. On ollut juhlia, asiakasiltoja, seminaareja ja verkostoitumistapahtumia niin Suomessa kuin ulkomaillamin. Niissä on tarjottu upeita ruokia, usein huipputekijöiden valmistamia. Kerta toisensa jälkeen minua on jäänyt vaivaamaan sama kysymys: kuinka hyvin ruoka ja juoma on mietitty...

Millainen merkitys henkisellä vapaudella on työelämän valintoihin? Minna Canthin viisaat sanat ovat osoittautuneet ajankohtaisiksi myös omassa elämässäni. Tie oman intohimon löytämiseen ei ollut suora, mutta yrittäjyys ja ruokamatkailu avasivat ovet uudenlaiseen työntekemiseen ja vapauteen.

Leipä on ollut suomalaisen ruokakulttuurin kulmakivi vuosisatojen ajan, mutta sen rooli on muuttunut. Siinä missä ruisleipä ja täysjyväleivät ovat vahvoja ja ravitsevia sankareita, prosessoidut höttöleivät voivat olla petollisia pahiksia. Mutta jos suomalainen leipä olisi supersankari, kuka se olisi? Lähde mukaan matkalle, jossa leivät saavat omat...

Suomalainen perusopetus on ollut kansainvälisen ihailun kohde, mutta viime vuosina oppimistulokset ovat heikentyneet ja opettajien työtaakka kasvanut merkittävästi. Kun opettajat joutuvat yhä enemmän toimimaan sosiaalityöntekijöinä ilman tarvittavaa koulutusta ja resursseja, kärsii oppiminen.

On aika palauttaa opettajille mahdollisuus keskittyä...