Buffet-pöydät muokkaavat ruokahistoriaamme

14.05.2024

Pääsin viime viikolla tututustumaan Tallink Silja Linen uudistuneeseen buffet-tarjontaan Baltic Queen aluksella. Siitä matkasta tämä kirjoitus saikin alkunsa ja ajatuksensa.

Buffet-pöydän merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa on tärkeä. Se on paitsi ruokailumuoto myös tapa jakaa yhdessäoloa ja nautintoa. Laivojen buffet-pöydät ovat monelle suomalaiselle tärkeä olipa sitten kyseessä lyhyt päiväristeily tai pidempi laivamatka. Buffeteissa tarjotaan laaja valikoima herkullisia ruokia, jotka edustavat niin kotimaisia perinteitä kuin kansainvälisiäkin makuja. Tänä päivänä yhä vahvemmin myös huomioiden kestävä kehitys ja erilaiset kasvisruokavaliot. Buffet-pöydän tarjonta kertookin paljon ruokakulttuurista ja sen muutoksesta.

Tarkastellessa buffet-pöytien tarjontaa kestävän kehityksen näkökulmasta, nousee yleisesti huoli ruokahävikistä ja ekologisista vaikutuksista. Tallink Silja Linen alusten buffet-ravintoloissa ruokailee vuoden aikana noin 2,4 miljoona asiakasta. Yhtiön laivoilla onkin kiinnitetty erityistä huomioita hävikkiin ja mm vatihävikki on minimaalista. Vastuullisuustyö on jo osa normaaleja prosesseja.

Monet laivayhtiöt ovat ottaneet kestävän kehityksen huomioon buffet-pöytien tarjonnassa. Tarjoamalla enemmän kasvisvaihtoehtoja ja vähentämällä lihan käyttöä voidaan pienentää ympäristövaikutuksia kuin myös kiinnittämällä huomioita kestävästi pyydetyn kalan hankintaan sekä lähiruokaan. Tallink Silja Linen uudessa buffet menussa on yhteensä 124 ruokalajia, joista noin 30 % on soveltuvia myös vegaaneille. Lähi- ja paikallisruokaa hankitaan kun se on mahdollista. Esimerkiksi kaikkien laivojen tarjottavat silakat tulevat Uudenkaupungin Pyhämaalta ja juustoista löytyy mm niin ruotsalainen västerbottensost kuin virolainen suitsujuust.

Buffet-pöydän merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa on valtava. Historian mukaan katkaravut kulkivat suomalaiseen ruokakulttuurin Helsinki-Tukholma reitin smörgåsbordin kautta 1960-luvulla. Tarinoiden mukaan katkaravut saatettiin syödä kuorineen, ennen kuin henkilökunta ehti opastaa kuorimisen niksit. Oi aikoja.

Tallink Silja Line lanseerasi uuden buffetin nyt toukokuun alussa aluksilleen. Uudistustyötä pohjustettiin mm laajalla asiakaskyselyllä. Kolmea ruokaa ei voi poistaa tarjonnasta tai muuten syntyy meteliä. Klassikon ja laivabuffetiin kuuluvia ovat katkaravut, lohi eri muodoissaan ja suklaamousse.

Asiakkaat toivoivat ennen kaikkea laajaa kala- ja äyriäisvalikoimaa sekä laajempaa valikoimaa lämpimiin kasvipohjaisiin ruokiin. Lihavalikoimasta löytyy tätä aikaa hyvin kuvaavia herkkuja ja klassikoita, kuten kanavartaat mangokastikkeella ja naudanlihatartar.

Pääsin maistelemaan uuden menun Tallinnassa Baltic Queenillä. Sama menu on siis kaikilla aluksilla, joisa buffet-pöytä tarjolla. Helsinki-Tallinna reitillä hieman suppeampi lyhyemmän ruokailuajan takia. Minun suosikkejani olivat useat sillit, rapukakku sekä vitello tonnato. Ruokajuomana näiden kanssa sopi oikein passelisti laivan valkoviini Grenzhugel Riesling Organic.