Elämäntapamuutos

16.03.2023

Olen aina laihduttanut, aina ollut väärän kokoinen ja aina ollut arvostamatta kehoani. Olen laihduttanut kymmeniä ellei satoja kiloja. Vielä kohta 53-vuotiaanakin näin on. Valitettavasti. Tykkään hyvästä ruoasta ja juomasta, ajoittain iskee ahmiminen päälle. Varsinkin herkkujen kanssa. Ikinä en ole ollut superhoikka, mutta ihan normaalin kokoinen kuitenkin. Ajoittain lievästi ylipainoinen.

Nykyään olen jo armollisempi itselleni, opettelen kehoni hyväksymistä. Opettelen itseni hyväksymistä. Opettelen tunnistamaan, mikä on minulle hyväksi, milloin voin hyvin. Syksyllä päätin muuttaa elämääni, elämäntapaani. Totesin, että enää en laihduta vaan minun on aloitettava elämäntapani muuttaminen.

Yksi iso asia on ollut kasvisten lisääminen ruokaan, tavoitteena joka aterialla ainakin puolet erilaisia kasviksia. Useimmiten tämä onnistuu. Jos ei aina niin sitten ei. Usein lautasellani on tuoreita kasviksia ja lisäksi myös kypsennettyjä kasviksia. Lisäksi olen pyrkinyt lisäämään, onnistunutkin, eri väristen kasvisten lisäämisessä. Myös erilaisia papuja ja linssejä käytän nykyään useammin kuin ennen. Yksi iso asia, jota opettelen koko ajan on annoskoko. Syön liian isoja annoksia, koska tykkään syödä.

Olen aina tykännyt liikkua ulkona. Sitä saan jo ihan luonnollisetikin ulkoiluttaessani Eskoa päivittäin. Syksyllä päätin palata kovasti pitämääni tanssiharrastukseen ja raivasin kalenteriini merkinnät kahdelle Dance-tunnille. Toinen 40+ ja toinen 50+ ryhmä. Nämä ovat ihan superia. Kehoni tuntuu olevan liikkuvampi ja tanssin jälkeen on aina lämpö kehossa ja hymy suulla. Tanssi on lisäksi aivan superia aivotreeniä. Sanonkin Dance-tunteja dementian-esto-liikunnaksi. On tekemistä, että muistaa kaikki tanssikuviot, joita treenataan.

Liikuntaan sain myös uuden sysäyksen osallistuessani marras-joulukuun vaihteessa MyBnb Live Bootcampille Kanarialla. Lähdin jännittyneenä reissuun ystäväni kanssa ja innoittamana. Ajattelin, että en tule pärjäämään, mutta pärjäsin. Samalla sain sysäyksen lihaskuntoharjoitteiden tekemiseen. Uskokaa tai älkää, en ole koskaan ennen tehnyt lihaskuntotreeniä. Tämän ikäisenä on viimeistään aloitettava. Nykyään teenkin 1-2 krt viikossa erilaisia MyBnb Live treenejä verkosta, useimmiten Annan treenejä sekä Sarin voimapilatesta.

Liikuntaa elämässäni on, ruokailusta tiedän ihan varmasti sen, mitä pitää tietää ja enemmänkin. Oloni ja jaksamiseni ovat parantuneet paljon. Vaa´ alla en ole käynhyt. Vaaka on viholliseni. Todennäköisesti painoni ei ole juuri liikahtanut mihinkään, repsahduksia on ollut viime aikoina aika paljonkin erilaisten menojen takia. Osa vaatteista ei kuitenkaan kiristä samalla tavalla kuin aikaisemmin. Se lienee paras mittari.

Kyse on elämäntapamuutoksesta. Yksi iso asia tässä vaiheessa on, että paino ei ainakaan nouse ja olo on hyvä. Kehoni koon ja muodon hyväksymistä vielä harjoittelen, siinä on tekemistä. Tarvitsenko muita tavoitteita?