Espoo on ruokakaupunki

04.05.2022

Siis mitä? Onko? Kyllä on. Espoon ruokakulttuuria leimaa nuoruus, kaupungin kasvu muuttoliikkeen myötä sekä satelliittimainen ja omaleimainen kaupunkikulttuuri. Muistaa pitää myös Espoon kautta kulkeneen Kuninkaantien, kartanoiden ja meren merkitys. Vahvuuksia nämä kaikki kun ymmärrämme merkityksen.

Muuttoliikkeen vaikutus on espoolaiseen ruokakulttuuriin suuri. Koska Espoo on syntynyt vahvimmin juuri muuttoliikkeen myötä voimme nähdä kaupunkikeskuksissa eriaikakautisen muuttoliikkeen vaikutukset.

Espoon kasvun alkaessa Tapiolassa muutettiin alueelle paljon mm Helsingistä. Tällöin mukana tuli jo kaupunkikulttuuria ja vaikutus mm ruokakauppojen ja ravintoloiden tarjontaan oli perinteisempi. Olarin ja Matinkylän rakenteessa alueille muutettiin vahvasti myös muualta Suomesta ja mukana tuli ruokakulttuuria isosti mm Pohjanmaalta ja Itä-Suomesta. Tämä vaikutti myös ravintolakulttuurin, jolloin tarjonta oli hyvinkin samanlaista mitä löytyi jo kaupunkialueilta muualla Suomessa.

Leppävaaran ja Espoon keskuksen rakentuessa Espoon väestönkasvua on leimannut vahvasti myös maahanmuutto. Maahanmuutoksen vaikutuksesta alueilta löytyy useita etnisiä ruokakauppoja ja ravintoloita. Espoon keskuksen rakenteeseen vaikuttaa mielenkiintoisella tavalla myös vanha espoolainen kulttuuri vanhoine rakennuksineen ja niissä sijaitsevien palveluineen kuten esimerkiksi Bembölen kahvitupa.

Rannikon merkitys on yllättävän pieni kalaruokakulttuurin merkityksessä. Espoossa ei taida tänä päivänä olla esimerkiksi yhtään ammattimaista kalastajaa, harrastajakalastajia kylläkin jonkin verran.

Rantaraitille on kehittynyt Espoossa mielenkiintoinen ravintoloiden ja kahviloiden palveluketju. Rakenne ja palvelut kuvastavat hyvin myös Rantaraitin läheisyyden asuinalueiden kehittymistä. Palveluita ja halutaan ja niistä ollaan valmiita maksamaan.

Mm näistä taustoista syntyy tulevien kuukausien aikana Ruoka Espoo -kokonaisuus. Ruoka Espoo -tapahtumia tulevat olemaan vuonna 2022

22-26.8.2022 espoolainen arkiruokaviikko ja

27.8.2022 Dinneri Espoossa -tapahtumat ympäri Espoota


Tule mukaan!