Eurooppa-päivä on ruokailon päivä

09.05.2023

Eurooppalaisuus ja ruoka ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa. Eurooppa on tunnettu monipuolisesta ja laadukkaasta ruokakulttuuristaan. Jokaisella Euroopan maalla on oma perinteinen keittiönsä ja ruokalajinsa, jotka ovat vaikuttaneet moniin muihin maailman keittiöihin.

Italia on yksi Euroopan tunnetuimmista ruokamaista. Italialainen ruoka on vaikuttanut merkittävästi kansainväliseen keittiöön. Pasta, pizza ja risotto ovat kaikki italialaisia klassikoita, jotka ovat suosittuja ympäri maailman. Suomessakin.

Ranska tunnetaan maailmanlaajuisesti korkealaatuisesta ruoastaan, ja ranskalaiset ravintolat ovat usein saavuttaneet korkeita arvosteluja. Fine dining ajatellaan usein juuri ranskalaisen keittiötaidon taidonnäytteeksi. Ranskalainen keittiö tunnetaan herkullisista leivistään, juustoistaan, viineistään ja eleganteista annoksistaan.

Espanja on maa, joka on saavuttanut kansainvälistä mainetta ruokakulttuurinsa ansiosta. Espanjalainen ruoka on usein mausteista ja se sisältää paljon mereneläviä, kuten simpukoita ja kalaa. Tunnettuja espanjalaisia ruokia ovat paella ja tapas.

Muut Euroopan maat ovat myös tunnettuja herkullisesta ruoastaan. Esimerkiksi Saksassa tarjoillaan erilaisia makkararuokia, kuten bratwurst ja currywurst. Skotlannissa haggis on perinteinen ruokalaji, kun taas Balkanin maissa cevapcici on suosittu ruoka.

Voidaan todeta, että eurooppalaisuus ja ruoka kulkevat käsi kädessä. Euroopassa on monipuolinen ja laadukas ruokakulttuuri. Jokaisella maalla on oma perinteinen keittiönsä ja ruokalajinsa, jotka ovat vaikuttaneet moniin muihin maailman keittiöihin.

On onnea olla suomalainen eurooppalainen ja nauttia eurooppalaisesta ruokakulttuurista. Tämä on ruokailon päivä. Tänään meillä syödään eurooppalaista ruokaa: hollantilaista parsaa maustettuna sisilialaisilla sitruunoilla sekä piemontelaisella parmesanilla sekä suomalaista savustettua lohta. Juomaksi sopisi erinomaisesti luxemburgilainen Bernard Massard kuohuviini.