Havupuiden taikaa juomien muodossa

25.06.2024

Kaupallinen yhteistyö - Pinena

Suomen metsät ovat täynnä aarteita. Mustikka ja puolukka ovat meille kaikille tuttuja supermarjoja. Metsistä löytyy myös toinen vähemmän tunnettu aarre: havupuut. Havupuiden käyttö ruoanvalmistuksessa on noussut uuteen suosioon ja erityisesti juomien valmistuksessa ne loistavat. Muistan jo isoäitini suositelleen kuusenkerkkäsiirappia keitettävän yskään. Yksi erinomainen esimerkki havupuiden valmistuksesta on suomalainen Karin havupuujuoma, joka tuo metsän terveysvaikutukset suoraan lasiisi. Sain Pinenan havupuujuomia käyttööni, itseasiassa olen käyttänyt niitä jo parin vuoden ajan.

Havupuiden kuten männyn ja kuusen neulaset ovat vitamiinipommeja. Ne ovat täynnä C-vitamiinia ja antioksidantteja, joiden sanotaan edistävän kehon ja mielen virkeyttä. Havupuiden käyttö ruoanlaitossa saattaa kuulostaa vieraalta mutta, sillä on jo pitkän perinteet muutenkin kuin vain koristeena. Jo aikoinaan neulasia on käytetty teehen ja maustamiseen sekä keitelty erilaisia siirappeja.

Karin havupuujuoma on innovatiivinen suomalainen tuote, mutta jo aikoinaan kansanparantajien käyttämä. Mänty tunnetaan muun muassa sen poikkeuksellisen vahvasta antioksidanttitehosta. Männynkuoriuute on yksi maailman eniten tutkituista kasviperäisistä uutteista. Pinena on tehnyt tutkimusyhteistyötä muun muassa Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistojen sekä Åbo Akademin kanssa. Lisäksi yhteistyötä alan yritysten kanssa selvittääkseen männynkuoriuutteen ominaisuuksia. Tutkimushankkeessa "Luonnon materiaalien terveysvaikutusten prekliininen arviointi" 2003-2005, voitiin osoittaa männynkuoriuutteella olevan monia positiivisia ominaisuuksia. On myös todettu, että männynkuoriuute ei häiritse yleisimpien lääkeaineiden imeytymistä ja se on turvallinen elimistölle tutkituissa pitoisuuksissa. Pinena havupuujuomaa suositellaan nautittavan 1 dl/vrk.

Havupuiden käyttö ruoanlaitossa ja erityisesti juomissa tuo mielenkiintoisen lisän suomalaiseen ruokakulttuuriin. Karin havupuujuoma on upea esimerkki siitä, miten metsän terveysvaikutukset voidaan tuoda osaksi arkea. Vaikka mustikat ja puolukat pysyvät suosikkeina, havupuiden neulaset ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia.

Minä jatkan Karin havupuujuoman käyttöä! Siitä on jo tullut aamurutiini.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160506005794
Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: emerging impact on cardiovascular health. Nutritional Reviews

Välimaa, A. L., Honkalampi-Hämäläinen, U., & Pietarinen, S. (2011). Potential of wood-derived materials for dietary supplements and functional food—a review.

https://www.pinena.fi/wp-content/uploads/2023/10/Pinena-Helsinki-University-analyysitodistus.pdf