Jääkaapin lounasbuffet

02.01.2022

Etätyöt jatkuvat, lounasta saa nauttia taas päivittäin omassa kodissa. Mitä taas laittaisi lounaaksi? Jotain helppoa ja nopeata valmistaa? Voisiko työnantaja tarjota työntekijöilleen ainekset ja reseptit jääkaapin lounasbuffetia varten lounasetuna?

Etätyöntekijöiden ruoka on tutkitusti sisältänyt vähemmän kasviksia kuin lounasravintoloiden buffet-pöydästä syöttäessä. Minä olen elokuusta alkaen tehnyt työni pääsääntöisesti kotona yrittäjänä. Jotta syön riittävästi kasviksia ja lounaani olisi muutakin kuin leipää tai edellisen päivän jämiä olen päätynyt valmistamaan muutamia osia valmiiksi. Näillä pyöritän omat arjen lounaat - kotona löytyy oma jääkaapin lounasbuffet. Silloin kun aviomies on kotona etätöissä pääsee hänkin näistä nauttimaan.

Jääkaapin lounasbuffetini sisältää usein

  • Hummusta

  • Marinoituja linssejä/papuja

  • Paahdettuja kasviksia

  • Keitettyjä kananmunia

Näiden lisäksi laitan lounasannokseeni yleensä kalaa sekä pilkon tuoretta salaattia ja keräkaalia. Kastikkeita minulla on purkissa aina erilaisia, joten valitsen niistä päivän tunnelmaan soveltuvimman, useimmiten sinappisen salaattikastikkeen. Se soveltuu niin ihanasti kalojen kanssa. Lounaani kasaamiseen menee noin viisi minuuttia.

Tänään valmistin jääkaapin lounasbuffettiin hummusta, marinoituja beluga-linssejä, paahdoin uunissa porkkanaa ja bataattia sekä sekoitin ylijääneestä kylmäsavulohesta kimaran. Valmistukseen meni yhteensä aikaa noin puoli tuntia. Alla muutamat luottoreseptini jääkaapin lounasbuffetiin. Hummuksen ja marinoitujen linssien/papujen lisäksi minulla on lähes aina keitettyjä kananmunia valmiina.

Hummus

1 tlk (380 g/230 g) kikherneitä liotettuna
1 valkosipulinkynsi
n. 3 rkl vettä
3 rkl sitruunanmehua
2 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl juustokuminaa
Ripaus mustapippuria

  1. Valuta kikherneet.

  2. Hienonna valkosipulinkynsi veitsellä.

  3. Soseuta kikherneet ja valkosipuli yhteen sauvasekoittimella.

  4. Sekoita joukkoon muut ainekset.

  5. Lisää vettä tai öljyä, jos tahna tuntuu liian sakealta.

  6. Laita hummus purkkiin

    Marinoidut linssit

150-200 g liotettuja punaisia, vihreitä tai mustia linssejä
1 valkosipulin kynsi
½ sitruuna
2 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 rkl sinappia

  1. Laita kulhoon valutetut linssit

  2. Hienonna valkosipuli raastimessa tai puristimella ja lisää se linssien joukkoon

  3. Purista kuppiin kerran reilusti sitruunamehua

  4. Lisää öljy

  5. Lisää mustapippuri, suola ja sinappi

  6. Kääntele ainekset sekaisin ja maista

  7. Korjaa makua haluamaasi suuntaan lisäämällä yrttejä, mausteita tai sitruunaa