Joulun juomat

15.12.2022

Meidän joulupöytään kuuluvat perinteiset suomalaiset jouluruoat. En ole niitä juurikaan muutellut, pidän perinteistä. Itseasiassa ateria sujuu pääosiltaan tutulla jo 25 vuotta käytetyllä menulla.

Suurin muutos menussa tapahtui vanhimpien lastemme muutettua omilleen. Enää emme syö riisipuuroa aattoaamuna vaan kokoonnumme meidän oman perheen ja miniäehdokkaiden kanssa puurolle aaton aattona illalla.

Olen vuosia pohtinut, juomaa riisipuuron kanssa. Maanantaina oivalsin täydellisen juoman riisipuuron vieraillessani Ainoa Winerylla. Kuiva aito omenasiideri sopii erinomaisesti paksun riisipuuron, kanelin, sokerin ja voisilmän kanssa. Aaton aattona kuulen kommentit. Aaton aattona kokeilen muutakin. Kuuman perinteisen glögin sijaan Glöetiä. Vasta reilu kuukausi sitten kuulin, että Glöetin tarina on alkanut Espoosta Pohjois-Tapiolasta. Tue paikallista.

Aaton aloitamme oman perheen, toisen miniäehdokkaan ja isovanhempien kanssa perinteisesti glögillä. Ihan sillä tavallisella, hieman terästettynä. Alkuruokapöytä on meillä kalapainotteinen ja juomaksi soveltuu erinomaisesti kuohuviini tai raikas riesling. Kuohuviininä tarjolla Bernard Massard Cuvee d´l Ecusson, jolla minä menen todennäköisesti koko aterian läpi, kuten todennäköiseti myös äitini. Valkoviininä Thills Riesling. Punaviinistä nauttijoille meillä Dezzanin Albarossa sekä Fontesteau 2014 sekä kinkun ja laatikoiden kuin myös juustojen kanssa. Minä olen todennäköisesti vielä juustovaiheessa kuohuviinilasin kanssa.

Jälkiruoaksi olen tänä vuonna päättänyt valita Kolmen kaverin piparkakkujäätelöä. Tässä meillä tapahtuu vuosittain pientä variaatiota. Jäätelön kanssa maistuu erinomaisesti esimerkiksi Arctic Blue Beverages Oat-likööri.

Jouluruoat ovat makumaailmaltaan haastavia. Yksi hyvä ratkaisu on myös erilaiset oluet. Erityisesti raikkaat lagerit ja pilsit asettuvat hyvin jouluruokien monimuotoiseen makumaailmaan niitä täydentävästi. Tässä kuvassa Espoon oman panimon oluita, joiden kauniit pullot sopivat myös kivasti kattaukseen. Maku on myös erinomainen.

Alkoholittomana vaihtoehtona meillä illan läpi kivennäisvettä, kombuchaa sekä alkoholitonta olutta.