Kainuu ja Kainuu-ruoka

11.01.2022

Olimme äitien ja tyttärien kesken kolme kokonaista päivää Kainuussa. Nautimme. Nautimme luonnosta, kiireettömyydestä, ruuhkattomuudesta laduilla ja rinteessä sekä puhtaan maukkaasta kainuulaisesta ruoasta. Yhteistyökumppanina ruokamatkassamme oli itäisen Kainuun toimija Wild Taiga.

Ajatuksemme oli tuntea vahvemmin kainuulaisuutta ollessamme Kainuussa. Emme halunneet syödä aamiaisiksi sitä samaa, mitä aina syömme Espoossa emmekä nauttia muillakaan aterioilla niitä samoja ruokia kuin kotona syömme. Halusimme nauttia kainuulaisia perinteisiä ruokia.

Aamiaisilla nautimme aamukahvin kanssa Kaesan kotileipomon poroteoksia ja Kainuun rönttösiä. Minulle, kotitalousopettajallekin, niin kuin koko seurueellemme molemmat herkut olivat uusia makutottumuksia. Teinineitimme eivät rönttösistä vielä niin välittäneet, mutta me äidit tykkäsimme. Testasimme rönttösiä myös erilaisten päällysteiden kanssa, kuten juusto ja Kainuun juustoleipä. Juustoleipä sopi rönttösen kaveriksi oikein hyvin. Kahtena päivänä meillä oli jälkiruokana myös mustikkakukkoa ja valmista vaniljakastiketta. Poroteokset olivat itsessään niin maukkaita, että emme ajatelleet niiden päälle laitettavan mitään. Poroteoksien kanssa olisi sopinut erinomaisesti esim juuressosekeitto.

Kahtena päivänä valmistimme kainuulaista ruokaa; kainuulaista kalakeittoa ja poronkäristysleipiä ja uunijuureksia. Molemmat ruoat maistuivat kaikille.

Halusimme kokea kainuulaisuuden muutenkin kuin luonnon ympäröimänä ja se onnistui erinomaisesti. Tässä olisi nyt kaupallistamisen ja tuotteistamisen paikka. Valmistamani reseptit toimivat hyvin huoneistoihin ja mökkeihin asettuville. Ainekset oli kaikki saatavilla läheisestä ruokakaupasta ja aterioiden hinta oli järkihintaista.

Seuraavat toimenpiteet olisivat mielestäni nyt paikallaan:

  1. Paikalliset reseptit saataville kaikkiin vuokrahuoneistoihin ja mökkeihin

  2. Paikalliset reseptit myös mökkivuokraamoihin, kauppoihin, turisti-infoihin

  3. Kauppoihin valmiiksi ruokakassit, joissa paikallista ruokaa ja reseptit niiden valmistamiseen

  4. Verkkokauppoihin valmiiksi "paikallinen ruokakassi" -nappula

  5. Mökkeihin ja huoneistoihin valmiiksi tilata myös ruoat ja reseptit sekä paikalliset herkut

  6. Valmistettavat reseptit ja ruoat täytyy olla helppoja, nopeita, hyviä ja kohtuuhintaisia

  7. Ruokatoimijuutta täytyy saada lisättyä ympäri Suomen enemmänkin.

  8. Kuka haluaisi lähteä kehittämään asiaa muuallakin Suomessa? Olen käytettävissä.

Kainuulaiset ruoat valmistetattavaksi, vaikka kotikeittiössäkin.

Kainuun kalakeitto

400-500 g kalaa kuutioituna/viipaloituna

4 kpl peruna

2 kpl porkkana

1 kpl lanttu

8 dl vettä

2 dl kermaa

1 kpl kalaliemikuutio/kalafondi

Suolaa

Mustapippuria

Tilliä/ruohosipulia


200g juustoleipää

4 viipaletta ruisleipää


  1. Kiehauta vesi ja laita liemikuutio/fondi veden joukkoon

  2. Laita kiehuvan veden joukkoon kuutioidut perunat, porkkanat ja lantut.

  3. Keitä noin 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä

  4. Lisää joukkoon 2 dl kermaa.

  5. Lisää kalapalat keittoon ja hienonna joukkoon runsaasti tilliä.

  6. Anna kiehahtaa ja nosta pois liedeltä. Tarkista suola ja pippuri.

  7. Leikkaa ruisleivät ja leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja pane tarjolle kulhoihin.

  8. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle leipä- ja juustokuutioita.


Jos haluat voit laittaa juustoleipäkuutiot valmiiksi keiton joukkoon jo juuri ennen tarjoilua.

Ruisleivät voit myös paahtaa ennen kuutioimista. Kainuun kalakeitto suurustetaan perinteisesti ruisjauholla, mutta tämä resepti on suunniteltu palvelemaan alueella vierailijoita, jolloin ruisjauholla suurustamisen sijaan keitossa käytetäään ruisleipäkuutioita.

Poronkäristysleivät ja uunijuurekset

500 g käristyslihaa

2 rkl rasvaa

1 dl vettä

1 tl suolaa

  1. Sulata rasva pannulla.

  2. Lisää käristysliha pataan pienissä erissä ja ruskista sulaksi.

  3. Kun koko lihaerä on sulanut ja ruskistunut, lisää vesi ja suola.

  4. Pienennä lämpöä ja anna hautua kannen alla 10-20 minuuttia.


8 kpl perunarieska halkaisijaltaan noin 10 cm

2 rkl margariinia

2 kpl kananmuna

200 g kermajuustoa raasteena


  1. Riko kananmunien rakenne rikki

  2. Sekoita kananmunien joukkoon juustoraaste

  3. Voitele leivät margariinilla

  4. Jaa poronkäristys leipien päälle

  5. Päällystä leivät kananmuna-juustoseoksella

  6. Laita leivät uuniin kun uunijuurekset ovat kypsän

  7. Paista leivät 250 asteisessa uunissa noin 7 minuuttia, kunnes ovat saaneet kauniin värin.


Uunijuurekset

4 kpl peruna

4 kpl porkkana

2 kpl nauris

3 rkl ruokaöljyä

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

1 rkl hunajaa


  1. Lohko perunat, porkkana ja nauris

  2. Laita kulhoon ruokaöljy, suola, mustapippuri ja hunaja. Sekoita.

  3. Laita kulhoon pilkotut juurekset ja sekoita niin, että juurekset ovat maustuneet kauttaaltaan

  4. Levitä juurekset uunipellille leivinarkin päälle tasaisesti

  5. Anna juureksien paistua 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes ovat kypsiä

  6. Tarjoile uunijuurekset poronkäristysleipien kanssa. Peitä juurekset e