Kesä on suomalaisen ruoan riemujuhlaa

20.06.2024

Parhaat raaka-aineet ja kevyet mausteet - se on siinä.

Suomalainen kesä on juhlaa ruoan ystäville. Puhtaus, maku ja terveellisyys muodostavat kolmiyhteyden, joka löytyy erityisesti kotimaisesta kesäruoasta. Päivittäin saamme tiloilta tuoreita tuotteita, joiden maku ja raikkaus ovat vertaansa vailla. Näiden herkkujen rinnalla moni ulkomainen tuote kalpenee.

Italialaista ruokakulttuuria ihaillaan sen yksinkertaisuuden vuoksi. Italialaiset arvostavat omia raaka-aineitaan, eivätkä peitä niiden makua liialla maustamisella. Me suomalaiset voimme olla ylpeitä omista raaka-aineistamme, jotka ovat itsessään niin herkullisia, ettei niitäkään tarvitse peittää liialla maustamisella. Riittää, kun käytämme suolaa, pippuria, yrttejä ja vähän sitruunaa korostamaan makuja.

Minun kesäruokaani kuuluu ehdottomasti uudet perunat. Näiden perunoiden seuraksi savustettu kala ja vihersalaatti – siinä on täydellinen ateria. Vuodesta toiseen suosikkini on yksinkertainen mutta vastustamaton: uudet perunat ja juuri savustimesta otettu kirjolohi. Toinen herkku on perunat ja silli. Jälkiruoaksi kotimaiset makeat mansikat ja vaniljajäätelö – kesän makua parhaimmillaan. Parhaat raaka-aineet ja kevyet mausteet, se on siinä.

Kesään kuuluu myös mökkipaikkakuntien ja kesämatkakohteiden ruokatuottajien tuotteiden hankinta ja niillä ruokapöydän rikastuttaminen. Vuosien varrella olen saanut unohtumattomia makuelämyksiä, kuten inkoolaisen Sussis bagerin saaristolaisleipää, jota on saatavilla ympäri Suomen. Kärkölästä suosittelen mm Uotilan tilan vadelmia ja vadelmatuotteita sekä paikallisia hunajatuotteita. Lohjalta löytyvät Alitalon viinitilan siiderit ja kuohujuomat ja Salosta esimerkiksi Birkkalan spelttituotteet ja VoimaPapu tuotteet, joita on kaupoissa kautta maan.

Salo onkin mielenkiintoinen suomalainen ruokakeskittymä. Salossa voi hyvin syödä ja juoda vain paikallisia tuotteita ja saada kaikki tarvittavat ravintoaineet. Salon iltatori on elämys, jossa on tarjolla ohjelmaa ja paikallisten tuottajien tuotteita. Mathildedalissa järjestetään kesäkuun lopulla mm siiderifestivaalit – tapahtuma, jota ei kannata jättää väliin ja monta muuta tapahtumaa.

Lahti tarjoaa myös upeita tapahtumia ympäri kesän ja niissä onkin ruoka upeasti esillä kuten makureitit ja mm XXL Mössö ja ja monet muut paikalliset festivaalit, joissa pääsee nauttimaan alueen parhaista antimista. Lahdesta löytyy myös Salpausselkä Geopark, joka yhdistää ainutlaatuiset luontoelämykset ja paikallisen ruokakulttuurin. Tämä on täydellinen kohde luonnon ja ruoan ystäville.

Kesä on parasta aikaa nauttia suomalaisista raaka-aineista, tutustua paikallisiin tuottajiin ja löytää uusia suosikkeja. Lähdetään yhdessä tutkimaan Suomen ruokatarjontaa ja tehdään tästä kesästä unohtumaton makumatka kotimaisen ruoan parissa!