Kulttuuria ruotsiksi - riktigt

31.10.2023

Siis täh? Menettekö te ruotsinkieliseen teatteriin. Juu, mennään. Jovisst. Och vi njuter av det. Oikeasti.

Helsingin kaupunginteatteri kutsui Lilla Teaterniin seuraamaan Figaros bröllop esitystä. Ja kyllä me nautittiin aviomiehen kanssa. Osui vielä juuri oikeaan iltaan kun samalla vietimme 26v hääpäivää. Käymme myös säännöllisesti Svenska Teaternissa. Svenskanin tunnelma on ihan omanlaisensa, aina lämpimästi vastaanottava. Olen myös Svenska Teaternin svenskis-kompis joukkoa. Seuraavaksi menossa Svenskis-kompiksena esitykseen Fina pipor

Käydään me suomenkielisisssäkin teattereissa, oopperassa, baletissa ja konserteissa. Museoissakin. Kulttuuri tekee hyvää, kieli ei ole merkityksellinen asia. Seuraava suomenkielisten laitosten vierailu onkin Kansallisopperassa anopin ja kälyn kanssa Messa di Requiem.

Lilla Teaternissä näkemämme Figaros Bröllop oli aivan hillitön esitys. Kun haluat rentoutua, nauraa, hämmentyä ja iloitella sekä muistella draaman kaarta niin silloin on syytä suunnata askeleet Yrjönkadulle. Me hekottelimme molemmat niin kuin koko yleisö. Ammattitaito ja hulvattomuus sekä puhdas tekemisen ilo olivat huipputasolla.

Mikäli oma ruotsinkielentaitosi epäilyttää on ruotsinkielinen tekstitys saatavilla Subtitles app-issa. Aviomies käytti apunaan tekstitystä, minä en sitä tarvinnut.

Ruotsinkielinen teatteri on tärkeä osa Suomen kulttuuriperintöä ja tarjoaa monia syitä, miksi se on arvokas ja ansaitsee tukemme. Suomi on kaksikielinen maa ja ruotsinkielisellä väestöllä on vahva kulttuuriperinne maassamme.

Ruotsinkielinen teatteri tarjoaa mahdollisuuden ruotsinkieliselle yleisölle nauttia taiteesta omalla äidinkielellään ja meille suomenkielisille harjoittaa kielitaitoamme sekä laajentaa näkemystämme monipuoliseen ruotsinkieliseenkin kulttuuriin. Ruotsinkielinen teatteri ja kulttuuri tukee ja vahvistaa kielellistä monimuotoisuutta Suomessa ja edistää ruotsinkielisen kirjallisuuden ja draaman elinvoimaisuutta. Ruotsinkielinen teatteri tuo oman näkökulmansa taiteeseen ja monipuolistaa valikoimaa.

Kulttuuri on olennainen osa ihmisten elämää ja yhteiskuntaa. Toisille meistä tutumpaa ja toisille vieraampaa. Sivistysvaltio pitää huolen myös kulttuuritarjonnasta. Kulttuurilla on merkittävä vaikutus hyvinvointiimme. Kulttuuri tarjoaa mm:

  1. monia keinoja ilmaista tunteita ja käsitellä vaikeita asioita. Taiteen avulla voi purkaa mm ahdistusta, surua ja stressiä.

  2. mahdollisuuden yhteisöllisyyteen ja sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä sosiaalisen hyvinvoinnin lisääntymiseen

  3. mahdollisuuden toimia mm oppimisen välineenä

  4. viihdettä ja mahdollisuuden rentoutua

Minulle kulttuuri on kaikkea tätä. Erityisesti oopperassa, baletissa ja sinfoniaorkesterien konserteissa kehoni lepää ja nautti, sen todistaa myös Oura. Kulttuurikokemusta seuraavana yönä on leposykkeeni alhaisella tasolla ja uni erinomaisen hyvää. Tunnen rentoutumisen alkavan jo istuessani katsomon tuoliin.

Suosittelen. Kaikilla kielillä.