Luxemburg on gateway maailmalle

03.05.2023

Suomalainen ruoka voi olla menestystarina maailmalla. Menestystarina se on silloin kun haluamme tehdä parasta, luotamme korkeaa laatuun ja viemme osaamistamme maailmalle yhdessä. Voimme ihan aidosti unohtaa mm mämmin maailmanvalloituksen. Jotta mämmi menestyisi maailmalla siihen tarvittaisiin sosiaalisen median ihmelento.

Olin huhtikuun puolen välin jälkeen työmatkalla Lombardiassa ja Piemontessa. Ko matkan tärkeimpänä oppina minulle vahvistui käsitys italialaisen ruoan menestystarinasta ympäri maailman. Eivät italialaiset päästä maailmalle mitään huonoa tai ei-valmista tuotetta. Tomaatit purkitetaan juuri sopivan kypsänä ja vasta sitten viedään, viinit ovat valmiita ja hiottuja ja tryffelituotteiden maut ja rakenne ovat kohdallaan ennen vientiä, pastat on oikean muotoisia ja kuivattuja. Vientituotteet ovat jalostettuja juuri oikein.

Mitä voimme oppia tai ottaa itsellemme tästä ajattelusta? Tavoitellaan parasta ja korkealaatuisinta tuotteissamme ja nostetaan jalostusastetta vientimarkkinoille. Ei maailmalle kannata lähteä huonoilla tuotteilla. Erinomaisillakin tuotteilla maailmanvalloitus vaatii työtä ja ottaa aikaa.

Maailmalle lähtö ja tavoitteiden toteuttaminen vaativat pitkäjänteistä ja systemaattista työtä. Ei vientimarkkina aukea hetkessä, työ vaatii pitkäjänteistä kehittämistä ja sitoutumista. Yksi iso kysymys on aina myös tuotteiden lokalisoiminen soveltuviksi paikallisten ruokien ja juomien kanssa. Tämä onkin sitä minun ydinosaamistani.

Hallitusohjelmaneuvottelut ovat käynnistyneet eilen. Suomalainen ruokavienti on yksi asia, jonka näkisin mukana tulevaisuuttamme linjaavissa strategisissa tavoitteissa. Viemällä suomalaista ruokaa maailmalle yhdessä olemme mukana viemässä myös suomalaista koulutusta sekä luomassa pohjaa huoltovarmuudellemme. Yksin emme pienenä maanapärjää, mutta yhdessä olemme loistavia. Sen osoittivat jo sotiemme aikainen henki "kaveria ei jätetä" ja erilaiset joukkueiden maailmanmestaruudet.

Järjestän suomalaisen ruokaviikon Luxemburgissa nyt toista kertaa. 2-6.10.2023 pääsevät korkealaatuisest suomalaiset ruokatuotteet esille niin valmiissa menussa kuin myös paikalliselle ruokatukkukaupalle ja muille yhteistyötahoille järjestettävässä promootio-tilaisuudessa. Yhteistyökumppaneitani Luxemburgissa ovat mm Finland Chamber of Commerce in Luxemburg ja Technopolis Luxemburg ja La Provencale.

Haluatteko te mukaan? Otathan yhteyttä pikaisesti kati@katipohjanmaa.fi