Mäskistä näkkäriä

17.09.2021

Aikoinaan nautin useammin olutta, varsinkin vehnäolutta. Jostain syystä viime vuosina olen enemmän nauttinut luxemburgilaisia BernardMassardin kuohuviinejä juhlahetkien ruokajuomana. Kyse on ehkä ollut siitä, että olut täyttää vatsan helpommin ja kuohuviini sopii upeasti koko aterian alkuruoasta jälkiruokaan.

Kävin tutustumassa Espoon oman panimon toimintaan Kivenlahdessa ja vaikutuin. Olen erityisesti pitänyt heidän juurtumisestaan Espooseen ja Espoon kaupunginosien nimistöön. Ja olenhan taas herännyt nauttimaan myös oluesta ruokajuomana. Miltähän maistuu sinun suussasi Westend, Suvela tai Rantaraitti pullotettuna?

Espoon oman panimon Jukka Terho antoi minulle haasteen. Heillä syntyy Kivenlahdessa viikottain ylijäämänä 500 kiloa mäskiä. Tällä hetkellä se päätyy biojätteeseen, sillä tuotteelle ei ole varsinaisesti löytynyt jatkokäyttöä.

Minä päätin vastata haasteeseen ja kehittelin hieman reseptiä. Mäskiä voi hyvin käyttää esimerkiksi osana sämpylätaikinaa, kuten vaikka puuron jämät. Minä muokkasin käyttämääni siemennäkkärireseptiä ja voihan hitsi, mikä herkku tästä syntyi! 

Mallasnäkkäri sopisi erinomaisesti pehmeän miedon juuston ja oluen kanssa. Taidan joutua käymään kaupoilla….


Jos haluat kokeilla mallasnäkkärin valmistusta niin se onnistuu näin:

2 dl vettä

2 dl mallasmäskiä

1,5 dl kaurahiutaleita

2 dl auringonkukansiemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä

2 rkl ruokaöljyä

1 tl suolaa

Sormisuolaa 

1. Sekoita taikinan ainekset keskenään

2. Levitä taikina tasaiseksi uunipellille

3. Ruuduta valmiiksi haluamasi kokoisiksi mallasnäkkäreiksi

4. Ripottele päälle sormisuolaa

5. Paista 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia

6. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen ja anna näkkärin vielä kuiva noin 20 minuuttia