Peruna takaisin ruokapöytiin

13.08.2025

Peruna on ollut suomalaisen ruokapöydän kulmakivi sukupolvien ajan, mutta viime vuosikymmeninä sen asemaa ovat haastaneet pasta ja riisi. Vuodesta 1965 vuoteen 2016 jokainen suomalainen on vähentänyt perunan syömistään noin sadalla kilolla – se on valtava muutos.

Olisiko aika antaa perunalle sen ansaitsema arvostus takaisin? Peruna ei ole vain arkinen lisuke vaan ravitseva, ilmastoystävällinen ja monipuolinen raaka-aine, joka taipuu niin klassisiin kotiruokiin kuin trendikkäisiin annoksiin. Kotimaisena ja edullisena vaihtoehtona se tukee terveyttä, kestävyyttä ja lompakkoa.

Itse tunnistan kauden, jolloin peruna ei juuri näkynyt perheemme ruokapöydässä. Pasta ja riisi tuntuivat vaivattomilta vaihtoehdoilta – mutta niin on perunakin, kun sen ottaa osaksi arkea. Viimeisen kymmenen vuoden aikana peruna on tehnyt meidän perheessä vahvan paluun. On kuin taas kehtaisin myöntää pitäväni perunasta. Oli aikakausi, jolloin se ei tuntunut trendikkäältä.

Näin olen lisännyt perunan käyttöä:

  • Keitän kerralla enemmän. Jääkaapissa on aina valmiita perunoita, joista syntyy nopeasti ruokaa pannulla, uunissa, airfryerissa tai vaikka sellaisenaan salaatissa.

  • Hyödynnän kuoret. Aluksi laiskuudesta, nykyään tietoisesti – kuorineen peruna sisältää enemmän ravintoaineita.

  • Käytän monipuolisesti. Perunaa tarjotaan meillä keitettynä, muusina, paistettuna, lohkoina ja kylmissä salaateissa ja varmaan monessa muussakin vielä.

Perunan keittäminen ei vie kauaa, ja nopeuttaa entisestään, jos puolittaa perunat ennen keittämistä. Nykyään meillä kuoritaan perunat vain kerran vuodessa – jouluaattona.

Ehkä nyt on aika nostaa peruna takaisin siihen rooliin, jonka se ansaitsee: terveellisenä, kotimaisena ja jokaiseen arkeen sopivana raaka-aineena.

Miten sinä käytät perunaa?

Olisi kiinnostavaa kuulla, millä tavoilla peruna pääsee teidän ruokapöytäänne. Onko sinulla jokin lapsuudesta peritty perunaresepti, arjen pikaratkaisu tai kenties aivan uusi, luova idea? Jaa vinkkisi ja kokemuksesi kommenteissa – ehkä voimme yhdessä tehdä perunasta taas trendikkään ja ansaitusti rakastetun raaka-aineen.


P. S. Olen aloittanut kesäkuussa Suomen peruna-alan yhteistyöryhmä ry:n asiamiehenä.