Piemonte ja Dezzani mielessä

05.05.2023

Sana Piemonte tuo jo heti suuhuni tunteen herkullisista ruoka- ja juomakokonaisuuksista, kaikessa yksinkertaisuudessaan. Piemonten työmatkan tarkoitus oli sukeltaa syvemmälle paikallisiin viineihin, ruokiin ja ruokafilosofiaan. Sinne pääsin ja jotakin todella oivalsin

Piemontelaisen ruoka- ja juomakulttuurin ajatus on yksinkertaisuudessa. Vähän erilaisia aineksia, mutta sinäkin parempia ja paikallisia. Siinähän se on. Helppoa, eikös! Alue on yksi Italian monista ruokaparatiiseista, joka tunnetaan laajalti herkullisista ruuistaan ja viineistään.

Alueen juomakulttuuri on vakuuttava ja vaikuttava, onhan Piemonte yksi maailman johtavista viinialueista. Tunnetuimpia viinejä ovat Barolo ja Barbaresco, jotka valmistetaan alueen Nebbiolo-rypäleestä.

Vierailimme useammalla viinitilalla, mutta tähän enemmän tarinaa Dezzanin tilasta Coccionaton kylässä. Olin aivan myyty. Minulla oli kyllä jo toiveita tilan laadun suhteen, sillä maahantuoja Astra Wines tuo Dezzanin viinejä varsin mukavalla valikoimalla jo Alkonkin valikoimaan. Dezzanin viinit ovat olleet jo jonkin aikaa suosikkejani Piemonten alueelta.

Dezzanin viinitilalla on tavoitteena yhdistää piemontelainen viinintekoperinne ja modernit tekniikat trendeihin. Dezzanin perusti Luigi Dezzani 1934. Hänen pojanpoikansa, Luigi Dezzani junior, on edelleen yrityksen pääviinintekijä. Nyt jo neljännessä polvessa. Luigi Dezzani johdatti meidät viininvalmistuksen ja viinien maistelun läpi äärettömällä tiedollaan ja aidolla tunteella. Oli suuri ilo.

Paikalliset viljelijäosuukunnat tuottavat Dezzanin tarvitsevat rypäleet Langhen ja Monferraton alueilla. Nykyään yhtiön toiminnassa on mukana Roccan perhe, joista Ernesto Roccan pääsin tapaamaan syksyllä hänen vieraillessaan Suomessa.

Pääsimme tällä kertaa maistamaan viinejä, joita ei ole Suomessa saatavilla. Voi kun olisi… kahta valkosita kaipaan erityisesti. Dezzani Alta Langa Docg on perinteisellä shampanjamenetelmällä valmistettu täyteläinen ja hieman hapokas kuohuviini, joka vei kieleni ja mieleni. Toinen juoma, joka hurmasi minut jo syksyllä oli Dezzanin Roero Arnais valkoviini. Niin täydellinen ja täyteläinen hieman hedelmäinen maku. Aaah. Kolmas suosikkini oli barbera-rypäleestä valmistettu hieman pippurinen, mutta täyteläinen Dezzani Nizza.

Mutta sitten se täydellisyys, joka kruunasi Dezzanin vierailun. Saimme erilaisia antipasteja viinien kanssa, joista yksi nousi ylitse muiden paikallinen cocconatolainen robiola-juusto. Sitä ei valmisteta missään muualla kuin Cocconaton kylässä. Tuo juusto, se suli suuhuni ja maistui täydelliseltä kaikkien maistamieni viinien kanssa. Tuo juusto ja erilaiset viinit täyttivät suuni erilaisilla hivelevillä makukokemuksilla aina uudestaan ja uudestaan. Kyllä. Vain se olisi riittänyt tarjolle, vaikka saimme kyllä muitakin täydellisesti viineihin soveltuvia ruokia, kuten prosciutto crudoa ja paikallista salami cotto -makkaraa, joka valmistetaan keittämällä.

Jos matkailet Piemontessa suosittelen käymään Coconatotossa Dezzanin tilalla. Samalla matkalla kannattaa käydä Cocconaton kylässä hankkimassa paikallisia ruokaherkkuja. Jos et matkaa Piemonteen niin siinä tapauksessa suosittelen kurvaamaan lähimpään alkoholiliikkeeseen täällä Suomessa ja tekemään hankinnat tämän hetkisestä Dezzanin valikoimista.