Piemonten viinit

07.09.2022

Kolme viikkoa ja kolme tastingia Piemonten viinitarhoilta, kaikki eri paikoissa ja kaikki aivan eri profiileilla. Mielenkiintoista ja maukasta.

Mitä viini on minulle? Joskus se on ihan työtä, maistelua ja sylkemistä, joskus maistelua ja nautiskelua ja joskus maistelua ja hiprakkaakin. Kaikki omanlaisiaan hetkiä ja omanlaisten viinien makumaailmoiden hetkiä. Yksi näitä yhdistää. Viiniä maistellessa ja/tai nautiskellessa on aina seuraa, tällöin en ole koskaan yksin.

Piemonten alueen viinit ovat olleet jo muutaman vuoden viiniharrastajien suosikkien joukossa. Minua Piemonten viineissä ihastuttaa mentaliteetti. Piemonte tunnetaan viinien lisäksi hyvästä ruoasta. Ruoka on myös tärkeä niin kuin viini ja niiden pitää soveltua yhteen. Tietenkin. Maistellessani viinejä tapanani onkin ensimmäisen maistamisen jälkeen pyörittää makua suussa ja pohtia sen soveltuvuutta ruoan kanssa.

Piemonten alueen vahvat tanniiniset ja kellaroinnista hyötyvät barolot soveltuvat erityisesti liharuokien kanssa. Näen ja tunnen jo mielikuvissa sateisen ja pimeän marraskuisen perjantai-illan kotona. Ulkona sataa, pöydässä haudutetttu lihapata ja lasissa baroloa, seurana oma perhe ja ystäviä. Tämän voin ottaa oikein hyvin kokemukseen marraskuussa, vaikka olen enemmän valkoviini ja erityisesti kuohuviini-ihmisiä.

Elokuun lopulla osallistuin Hanasaaressa Barolo & friends eventiin, jossa oli esillä useita piemontelaisia viinitarhoja. Suurin osa esillä olleista tiloista etsi Suomesta tuotteilleen maahantuojaa. MW Heidi Mäkisen pitämässä Master Classissa pääsin maistamaan kahdeksan erilaista Piemonten alueen punaviiniä. Suosikikseni nousi näistä kahdeksasta Antoniola Societa agrcicolan Gattinara Riserva San Francesco vuodelta 2018. Ei vielä saatavilla Suomessa.

Viikkoa myöhemmin Viinitien MW Heidi Mäkisen pitämässä tastingissa saimme maistettavaksi samaa kahta viiniä kahdelta eri vuodelta. Kuinka vaikutti viiniin sateinen ja märkä vuosi 2013 ja vuoden 2018 normaalit sääolosuhteet. Vuoden 2013 viinit olivat yllättävänkin hyviä viinejä, joka olkoon osoitus syvästä paneutumisesta viinin valmistukseen. Syvää paneutumista osoittaa sekin, että viinitarhoille ei päässyt minkäänlaisilla koneilla, lähellekään maan märkyyden takia. Kaikki rypäleet mm kannettiin tarhoilta koreissa alas.

Eilen olimme (aviomieskin pääsi avecina) Astra Winesilla maistelemassa Dezzanin viinitarhojen viinejä. Oli ilo saada nauttia tilan toimitusjohtaja Ernesto Roccan esittelystä ja johdannosta heidän viinin valmistuksen filosofiaan. Dezzanin viinitalon pyrkimyksenä on yhdistää piemontelainen viinintekoperinne ja modernit tekniikat ja trendit. Kiva yhdistelmä, minun makuun.

Viime viikkojen tastingeissa on lasissa ollut piemontelaisia punaviinejä paitsi eilen. Ilta alkoi Dezzanin viinitarhojen kahdella valkoviinillä. Olen myyty! Arnais rypäleestä valmistettu Dezzani valkoviini oli aivan hurmaavan täydellinen ja aromaattinen valkoviini. Tämä viini yhdessä valkoisen kalan tai äyriäisten kanssa olisi aivan täydellinen.

Jään odottamaan uusia listauksia Alkoon. Toiveikas. Dezzanin Roero Arnais ja Nixxa jos nyt alkuun. Aviomiehen suosikki oli Dezzanin Barbera d´Asti, ehkä sekin....