Ravintolassa vai itsetehtyä ruokaa matkoilla?

26.01.2024

Niin ne ajat muuttuvat. Kymmenen vuotta sitten ulkomaille matkuestaessani oli minulle itsestään selvää, että haluan syödä hotelliaamiaiset ja ateriat ravintoloissa. Kuinkas sitten kävikään? Tuli ikää ja ajatukset muuttuivat

Viime vuosina olen ja olemme löytäneet nautinnon valmistaa ruoka itse paikallisista aineksista. Yksi tärkeimmistä syistä valmistaa ruokaa itse matkustettaessa on mahdollisuus uppoutua paikalliseen ruokakulttuuriin ja ruokakauppoihin syvemmin. Ruoka on olennainen osa kulttuuria ja valmistamalla paikallisia ruokia itse saan ainutlaatuisen ja omanlaisen näkökulman paikalliseen elämäntapaan.

Ravintolat tarjoavat hienoja makuelämyksiä, mutta usein ravintolaruoat on valmistettu "vähemmän terveellisillä menetelmillä voita, kermaa ja suolaa säästämättä. Hotelliaamiaisetkin alkavat maistumaan tylsälle jo kolmantena aamuna. Valmistamalla itse voin tarkkailla omaa syömistäni helpommin.

Tutkimukset vahvistavat, että matkailija, joka astuu paikallisten markkinoiden vilinään ja valmistaa ateriansa itse, voi saada syvemmän ja rikkaamman kokemuksen matkakohteestaan. Tämä ei ole vain ruoanlaittoa, vaan tapa kietoutua paikalliseen kulttuuriin ja tehdä matkasta unohtumaton seikkailu.

Juuri nyt olen työmatkalla Andalusiassa reilut kaksi viikkoa. Halusin ehdottomasti varata matkalle huoneiston, jossa pieni keittiö. Aamiaiset syön kuten kotonakin, mutta nauttien paikallisista satokauden tuotteista, kuten sitrushdelmät juuri nyt. Lounaat ja päivälliset valmistan paikallisista tuoreista ja satokauden kasviksista sekä kaloista ja muista merenelävistä. Se onkin superia! Tuoreet paikalliset tuotteet ja opetella niistä valmistamaan ruokaa, tykkään.

Ensi viikolla aviomieskin tulee tänne muutamaksi päiväksi etätöihin ja sitten käymme varmasti myös ravintolassa syömässä, mutta ei useampina päivinä. Koska ruoanlaitto paikallisista aineksista on nautinto!

Mistähän muutoksessa on kyse? Onko kyseessä isompi ilmiö? Yhden syyn löydän tosiasiasta, joka liittyy lapsiin.

Lasten ollessa pieniä sai ruokaa tehdä aina ja monta kertaa päivässä ja paljon. Nyt olen usein matkoilla yksin tai vain aviomiehen kanssa tai nuorin kotona asuva vain mukanamme. Ruokaa tarvitaan huomattavasti vähemmän, joten se on jo valmistus on jo ihan kivaakin. Lasten ollessa pieniä matkustimme usein myös yhdessä useamman perheen kanssa. Silloin oli kaikille helpompaa mennä vain ravintolaan valmiiseen pöytään tai hotelliaamiaisille. Kaikki saivat sitä, mikä heille maistui.

Toinen syy on varmasti laiskuudessa ja mukavuuden halussa. Työpäivän, laskettelupäivän tai ihan minkä muun päivän jälkeen on aika kiva vain olla ja kellahtaa "kotiin" kotivaatteissa. Ravintolaan lähtö vaatii aina hieman laittautumistakin.

Mitäs sinä sanot?