Ruoka, juoma ja ystävyys - Georgia
Yhteistyö AMKA Finland Oy ja Tbilvino Wines. Marraskuun ensimmäinen päivä, pimeä kausi on alkanut. Avaan ravintola Purpurin oven Helsingin Rikhardinkadulla. Ravintolaan astuessani edessäni ovat kuohuviinilasit, korviini kantautuu mukava puheensorina ja silmissäni tunnelmallinen hämärä saa kaikki näyttämään pehmeän hämärähyssyiseltä. Yllättävä levon tunnelma laskee kehoon, vaikka kyseessä onkin työtilaisuus.
Asetumme pöytään ja pääsemme kuulemaan tarinaa Tbilvino Winesin viineistä ja georgialaisuudesta Mikheil Kobaladzen kertomana. Puheessa korostuu ystävyys ja perinteet. Puheen päätteeksi nostamme maljan ystävyydelle ja kilistämme laseja georgialaiseen tapaan.
Georgiassa viljellään ja valmistetaan viiniä 8 000 vuoden kokemuksella. Perinteiset georgialaiset viinit valmistetaan kvevri-menetelmällä, jolloin viinikäyminen tapahtuu maahan upotetuissa saviastioissa. Kvevri-astioissa valmistetaan viiniä vielä tänäkin päivänä. Pienimmiltä viinintekijöiltäkin löytyy oma kellari ja todennäköisesti yksi kvevrikin.
Georgialainen ruoka on tuhtia sisältäen paljon lihaa ja kasviksia. Suomessa hatsapuri lienee tunnetuin georgialainen ruoka. Alkuruokana nautimme hatsapuria, georgialaista salaattia, munakoisorullia, vihannespalleroita ja kupati-makkaraa. Alkuruokien kanssa maistelimme Tbilvino Winesin valmistamaa valkoviiniä rkatsiteli-rypäleestä ja punaviinejä saperavi ja mukuzani rypäleistä.
Pääruoalla saslik-vartaat, karitsankare, papumuhennos ja vihanneshöystö saivat makuparikseen kvevri-menetelmällä rkatsiteli ja saperavi rypäleillä valmistetut viinit. Kvevri-viinien alkukantainen ja yksinkertainen maku soveltui erinomaisesti lihan ja kasvisten kanssa. Ne maistuivat minun suussa paljaaltaan juotuna liian "maamaisilta" , mutta yhdistettynä lihaan ja kasviksiin makukokemus oli oikeinkin veikeä ja herättelevä. Sitten se todellinen yllätys. Jälkiruokana saimme baklavaa ja korianterijäätelöä. Wow, mikä makuyhdistelmä. Rktatsiteli-rypäleestä kvevri-menetelmällä valmistettu valkoviini makean jälkiruoan jälkeen nautittuna, kvevri-viinin maamaisuus katosi ja suli suussani erinomaiseen harmoniaan. Tähän olikin erinomaista päättää ateria.
Georgialaiset elävät syödäkseen. Yhteisen pöydän äärelle kokoonnutaan pienemmästäkin syystä. "Vieras on Jumalan lahja", sanovat georgialaiset.
Ystävyys ja yhdessä syöminen. Niin tärkeitä asioita. Tässä omaksuttavaa georgialaisilta. Olemmehan OECD-maista yksi vähiten yhdessä syövä kansa. Yhteiseen pöytään istuminen on usein ensimmäinen askel kohti yhteisöllisyyttä. Marraskuu on hyvä aika aloittaa. Vaikkapa georgialaisittain.
Marraskuu on hyvä aika kutsua läheisiä yhteiseen pöytään. Alla kaksi maukasta georgialaista reseptiä, joita valmistan aina silloin tällöin. Kaveriksi sopivat georgialaiset viinit, mielelläni nauttisin kvevri-menetelmällä valmistettujen viinien kanssa.
Paahdetut valkosipulit
2 valkosipulia
Oliiviöljyä
Leikkaa kokonaisten kuorimattomien valkosipulien kärjestä kanta pois.
Nosta valkosipulit leikkauspinta ylöspäin uunipellille ja voitele oliiviöljyllä.
Kypsennä 175 asteessa noin 50 minuuttia.
Munakoisorullat
Valmista mielellään useampi tunti tai jopa kaksi päivää aikaisemmin ennen kuin aiot tarjoilla. Näin maut ehtivät tasaantua. Säilytä jääkaapissa jos valmistat etukäteen.
1 munakoiso (iso)
2,5 dl saksanpähkinöitä
1-2 valkosipulin kynttä
1/2 tl valkoviinietikkaa
1 tl korianteri (mauste)
1/2 tl chili hiutaleita tai cayenne pippuria (maun mukaan)
1/2 tl suolaa
1 dl vettä
Koristeluun
tuoretta korianteria
granaattiomenan siemeniä
1. Sekoita sauvasekoittimella saksanpähkinät, valkosipulit, viinietikka, mausteet ja vesi kunnes tasaista. Maista ja lisää mausteita oman maun mukaan.
2. Pese ja leikkaa munakoison päät pois. Leikkaa pituussuunnassa noin sentin paksuisia viipaleita.
3. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista munakoiso siivut kummaltakin puolelta. Siirrä sivuun talousperilla peitetyn lautasen päälle. Anna jäähtyä.
4. Levitä tahnaa toiselle puolelle viipaletta ja rullaa kiinni.
5. Asettele rullat esille ja ripottele päälle korianteria ja granaattiomenan siemeniä.