Ruokavienti on hallitusohjelma-asia

27.04.2023

Suomalainen ruoka on ravitsevaa, turvallista, innovatiivista ja maukasta. Sitä sietää viedä maailmalle. Ruokavienti on yksi niistä mahdollisuuksista, joilla luomme eväitä kasvuun. Ruokavienti on erinomainen keino yhdistää myös koulutusvientiin.

Meillä on jo nyt erinomaisia aihioita, joilla ruokavientiämme toteutetaan. Toimiessamme vahvemmin yhdessä, markkinoiden innovatiivisesti ja korkealaatuisesti yhdessä, toimien ja kehittäen yhdessä pitkäjänteisesti on meillä mahdollisuus suurenkin nousuun. Suomalainen puhdas, ravitseva, maukas ja turvallinen ruoka kiinnostaa maailmalla.

Suomalaisen ruoan ja alkoholijuomien viennin äärellä huomaa usein, että unohdamme yhteisen vientivalttimme - suomalaisuuden. Saatamme jopa kilpailla keskenämme. Kyllä, kilpailla meidän pitää, mutta sparrataksemme toisiamme vieläkin parempaan suoritukseen, ei kampittaaksemme toisiamme.

Oma haasteensa löytyy tämänhetkisestä ruokaviennin projektimaisesta toiminnasta. Jotta tulevaisuudessakin meillä on ruokavientiä on toiminnan oltava pitkäjänteistä ja laaja-alaista. Lisäksi meiltä puuttuu se ylinimi. Kuka on suomalainen herra tai rouva ruoka? Tai kenestä se tehdään pitkäjänteisesti? Monissa maissa esimerkiksi kuninkaalliset toimivat ruokaviennin kärjessä.

Hallitusneuvotteluiden alkaessa on suomalainen ruokavienti otettava mukaan vahvasti neuvottelupöytiin. Se ei ole vain mahdollisuus nousuun, vaan samalla myös huoltovarmuuskysymys sekä mahdollisuus myös koulutusvientiin. Pitäisi kiinnostaa ja ottaa aitona mahdollisuutena mukaan.