Suklaa kuuluu lähes kaikkien jouluun

27.11.2023

Fazer Suomi järjesti aamiaistilaisuuden, jossa saimme nauttia jouluisen aamiaisen Fazerin kotona eli Kluuvikadun Fasulla. Kluuvikadulta kaikki alkoi. Kluuvikadulla oli jälleen kerran aivan ihana tunnelma. Aina on.

Joulu on mielenkiintoinen. Joulu pysyy samana ja muuttuu vuosittain. Omannäköisyys on luvallista ja lähes puolet hakevat inspiraatiota jouluunsa somesta.

Ruoka on joulun sielu. Siihen kiteytyy joulun taika ja joulun muuttuminen. Kun kysytään ikäihmisiltä, mitä he muistavat lapsuutensa jouluista on vastaus lähes kaikilla "tuoksut". Ruoka ja ruoan tuoksu. Ne ovat merkityksellisiä ja ne jättävät pysyvän muistijäljen. Ei ole merkityksetöntä, mitä syödään.

Suomalainen jouluruoka on kansainvälisesti katsottuna rikas valikoimaltaan. Joulupöydässä on monia ruokia ja niitä on tarjolla paljon. Osa jouluruoista ovat puhtaasti jouluruokaa, joita syödään vain jouluna. Sama menu kolme päivää kyllästymiseen asti, kunnes vuoden kuluttua vesikielellä taas odotetaan ja nautitaan. Muutosta jouluruokavalikoimassa on nähtävissä. Kasvisvaihtoehdot ovat tulleet lisäksi valikoimaan. Samalla juuri mitään ei ole tarjonnasta poistunut. Joulupöytään on helpompi lisätä kuin poistaa. Testasin omalle perheelle. Kysyin, mitä voidaan poistaa. Yksi sanoi, että jätetään rosolli pois ja toinen sanoi, ei missään tapauksessa. Sama kohtalo useilla kaloilla, sienisalaateilla ja laatikoilla. Suklaata kukaan ei ehdottanut poistettavan.

Suomalainen perinne on joulun herkkujen kulho ja siihen kuuluu suklaa. Yli 90% suomalaisista söi jouluna suklaata, ⅔ myös ennen ja jälkeen joulun. Yhdeksälle kymmenestä Fazerin joulusuklaat kuuluvat jouluun.

Mitä meidän joulupöydässä on? Vuosi vuodelta tarjonta lisääntyy, mitään emme ole ottaneet pois. Kala- ja kasvisvalikoima on lisääntynyt vuosittain. Lisäksi meillä on perinteiset laatikot ja kinkku. Laatikot lienevät "lähtölaskennan" alla tulevaisuudessa. Niin kauan kuin saamme vanhikset mukaan jouluaattona perinteiset laatikot pysyvät menussa. Vanhiksiemme jouluun kuuluvat juuri laatikot. Meillä syödään kinkkua ja se jatkanee mukana oloaan myös tulevaisuudessa. Lisäksi kinkun vaihtoehdoksi meillä on tullut lämminsavustettu lohi niile, joille kinkku ei maistu. Meidän joulun vietto alkaa aina joulurauhan julistuksella ja kahvien juonnilla samalla. Suurin vaihtelu tarjonnassa on joulurauhakahvien kanssa nautittavat. Usein kyllä ainakin joulutorttuja sekä sulhaspiirakoita kalalla ja maksapasteijalla.


Jälkiruokavalikoimaamme kuuluvat suklaat ja juustot. Varsinaista jälkiruokaa emme syö, sillä runsas alkupalapöytä ja tuhdit laatikot täyttävät vatsan. Jälkiruokana nautimme myöhemmin illalla juustoja ja suklaita. Ainakin mm Fazerin Collection konvehtirasia on ehdoton.