Suomalainen ruoka on mahdollisuus

31.01.2023

Kyllä minä nyt olen taas ajatellut ja sapettaa. Pari viikkoa sitten Yle uutisioi ulkomaisen matkailun hitaasta elpymisestä. On meilä tekemistä, varsinkin ruoan osalla. Eiköhän aleta toteuttamaan suomalaisen ruoan helppoa ja mutkatonta saatavuutta. Suomalaiset raaka-aineet ovat perinteisesti maukkaita, puhtaita ja ravitsevia. Siinä on vaikuttavuustekijää moneen muuhun, isosti. Lisäksi meiltä löytyy uutta ja erittäinkin innovatiivista ruokatuotantoa. Missä ne ovat matkailussamme?

Matkailun niin kotimaisen kuin ulkomaisenkin osalta unohdumme kehittämään ravintolatarjontaa sekä hotellien ruokapalveluita. Miten ne muut ruokapalvelut? Miten meidän paikalliset tuottajat ja paikalliset ruokaherkut? Mökin vuokraaja valmistaa helposti vuokramökissään Lapissa samoja ruokia kuin kotona, koska paikallisia aineksia eikä reseptejä ole ollut esillä tai edes saatavilla. Ei ole ollut saatavilla eli ei ole tietoa paikallisen ruoan valmistamisesta.

Mökin ja huoneiston vuokraajat valmistavat ruoan myös itse. Siksi ne mökit ja huoneistot on vuokrattu. Halutaan kokea ja maistaa paikallista tai ei vain haluta syödä ainoastaan ravintoloissa.

Entäs se tarjonta ja ne paikalliset reseptit? Tehdään ja toteutetaan. Vuosi sitten teimme yhteistyössä Wild Taiga ja Sari Rusanen kanssa mökkireseptikonseptin. Kaksi reseptiä mökkeihin majoittujille. Kainuulaiset poronkäristysleivät ja uunijuurekset sekä kainuulainen kalakeitto. Ainekset ovat niitä, joita löytyy alueen kaupoista. Ohessa resepti Kainuun kalakeittoon, joka on myös alueen perinneruokaa. Kannattaa testata, on maukasta.

Perinteisesti Kainuun kalakeitto suurustetaan ruisjauholla, mutta tässä reseptissä rukiisuus saadaankin paikallisella ruisleivällä. Ei matkailija osta kilon pussia ruisjauhoa vain käyttääkseen siitä ruokalusikallisen.Mitäs jos sinäkin kokeilisit talvilomalla valmistaa paikallista. Kainuun kalakeittoa voi hyvin valmistaa myös muualla Suomessa. 

Entäs muut matkailutoimijat? Milloin toteutetaan teille matkailijan itsevalmistettavaksi reseptit paikallisilla aineksilla?

Kainuun kalakeitto

400-500 g kalaa kuutioituna/paloiteltuna

4 kpl peruna

2 kpl porkkana

1 kpl lanttu

8 dl vettä

1 kpl kalaliemikuutio/kalafondi

2 dl kerma

Suolaa

Mustapippuria

Tilliä/ruohosipulia

200g juustoleipää

4 viipaletta ruisleipää


  1. Kiehauta vesi ja laita liemikuutio/fondi veden joukkoon

  2. Laita kiehuvan veden joukkoon kuutioidut perunat, porkkanat ja lantut.

  3. Keitä noin 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä

  4. Lisää joukkoon 2 dl kermaa.

  5. Lisää kalapalat keittoon ja hienonna joukkoon runsaasti tilliä.

  6. Anna kiehahtaa ja nosta pois liedeltä. Tarkista suola ja pippuri.

  7. Leikkaa ruisleivät ja leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja pane tarjolle kulhoihin.

  8. Annostele keitto lautasille ja lusikoi päälle leipä- ja juustokuutioita.

Jos haluat voit laittaa juustoleipäkuutiot valmiiksi keiton joukkoon jo juuri ennen tarjoilua. Kainuun ruokakulttuurille on leimallista puhtaus, luonnon läheisyys ja yksinkertaisuus. Maakunnan erikoisuuksiin kuuluvat juustoleipä

Ruisleivät voit myös paahtaa ennen kuutioimista. Kainuun kalakeitto suurustetaan perinteisesti ruisjauholla, mutta tämä resepti on suunniteltu palvelemaan alueella vierailijoita, jolloin ruisjauholla suurustamisen sijaan keitossa käytetäään ruisleipäkuutioita.