Suomalaista aito siideriä

11.06.2024

Suomalaisuuden ytimeen voi päästä myös siiderien kautta. Meillä suomessa valmistetaan myös aito siideriä. Kyllä. Ja koko ajan kehittyvällä ammattitaidolla. Suomalainen aito siideri tehdään suomalaisesta tuoreesta omenamehusta, välttäen lisäaineita ja luonnollisilla käymismenetelmillä.

Aito siideri tuo ruokapöytään monipuolisen makumaailman, joka vaihtelee makeasta kuivaan ja hapokkaaseen. Tämä makujen kirjo täydentää erinomaisesti suomalaisia ruokia, kuten kalaruokia, riistaruokia ja juustotarjottimia. Siideri soveltuu erinomaisesti myös saunajuomaksi. Jälkiruokajuomaksi soveltuu erinomaisesti ice-cider.

Olin toukokuun lopulla mukana tuomaristossa arvioimassa Suomen paras siideri -kilpailuun ilmoitettuja siidereitä. Upea kokemus kokonaisuutena. Tuomaroinnin aikana opin paljon suomalaisesta siideristä ja siiderinvalmistuksesta. Kyseessähän on ihan oma lajinsa ja ammattitaitonsa.

Vaikka siideri ei ole ollut perinteisesti keskeinen osa suomalaista ruokakulttuuria, se liittyy vahvasti maatalouden ja puutarhanhoidon perinteisiin. Omenapuutarhojen ylläpito ja omenoiden hyödyntäminen siiderintuotannossa voi omma mukana elvyttämässä näitä perinteitä.

Aito siideri voidaan valmistaa kausittain saatavilla olevista omenalajikkeista, mikä tekee siitä erinomaisen juoman eri vuodenaikojen juhliin. Esimerkiksi syksyn sadonkorjuujuhlat, joulupöydät ja kesän grillijuhlat hyötyvät aidosta siideristä.

Aito siideri on usein ekologinen valinta, koska se valmistetaan paikallisista raaka-aineista ilman lisättyjä kemikaaleja tai keinotekoisia aromeja. Tämä vastaa suomalaisten kuluttajien kasvavaan kysyntään kestävään ja luonnonmukaiseen ruokaan ja juomaan.

Suosittelen kokeilemaan Suomen paras siideri kilpailun palkittuja sekä muita suomalaisia aito siidereitä. Suomen Paras Siideri -kilpailu ratkesi tänäkin vuonna Nude Ciderin hyväksi. Viime vuonna voiton vei Nude Classic, tänä vuonna voitokasta sarjaa jatkaa Nude Strong. Runsaan omenainen Nude Strong tavoittaa meidän tuomarien mukaan hienosti aidon siiderin olemuksen ja soveltuu erinomaisesti ruokajuomaksi. Ruokasiiderinä suosittelen kokeilemaan myös Maustettujen aitojen siiderien sarjan voittaja Ainoa Wineryn Ainoa Viive Blueberry Cideria. Tuomaristossa ihastuimme sen vivahteikkaaseen ja aromikkaaseen mustikan makuun.

Muiden siiderien sarjassa oli todellinen yllätys. Kisaan ilmoittautui myös Vaski Cider, jonka Muusa Ice Cider vei ykkössijan. Tuomaristo keskusteli syvällisesti jääsiiderin olemuksesta - se on tyystin erilainen kuin muut siiderit. Minun oli alkuun vaikea ymmrtää ice cider siiderinä. Prosesin aikana opin ja pidin kovasti.Tätä siideriä suosittelen kokeilemaan jälkiruokajuomana. Yllätyt varmasti - positviisesti.