Tukholma hurmaa aina ja uudestaan

24.07.2023

Kaupallinen yhteistyö Visit Stockholm kanssa

Vanhankaupungin, Gamla Stanin, kapeat kujat ja värikkäät talot vievät matkalle menneisyyteen. Äiti-tytär -matkalle halusin hotellimme Vanhasta kaupungista, jotta saisimme nauttia tästä ainutlaatuisesta tunnelmasta mahdollisimman kattavasti. Oli loistava valinta. Vanhaa kaupunkia tuli kierreltyä eri yhteyksissä ristiin ja rastiin.

Kulttuurin ystäville Tukholma tarjoaa lukuisia museoita ja taidegallerioita. Me aloitimme museovierailut Kuninkaanlinnassa. Skattkammarenista ensiksi. Skattkammarenista kiirehdimme opastettuun linnan kierrokseen. Suositus: tietopaketti Ruotsin ja monarkian historiaa sekä kertomusta tiloista ja tilojen käytöstä. Osa yleensä vierailukierrokseen kuuluvista tiloista oli suljettu, kuningas Carl Gustav XVI oli linnassa työtiloissaan tapaamisessa ulkoministerin kanssa. Emme kyllä nähneet kuninkaasta vilahdustakaan…. Olisihan se ollutkin aikamoinen jättipotti.

Oli ilo päästä moniin lehdistä ja televisiosta tuttuihin tiloihin, kuten konseljsalen, jossa kuningas ja kruununprinsessa tapaavat säännöllisesti hallituksen. Pöydän keskellä on rivissä Ruotsin lait. Ensimmäisenä, lähimpänä kuningasta ja kruununprinsessa, lakikirjojen rivissä on Raamattu. Lakien katsotaan pohjautuvan Raamattuun.

Opastetun kierroksen jälkeen vierailimme mm linnan vierashuoneistossa. Siinä huoneistossa, jossa valtiovieraat yöpyvät vieraillessaan Ruotsissa. Olisin voinut yöpyä, pidempäänkin.

Vierailumme kruunasi juuri poistuessamme alkava juhlallinen vahdinvaihto. Ja tuurista piti soittokunta vahdinvaihdon jälkeen konsertinkin, jossa kuultiin niin marssimusiikkia, klassista kuin Queeniäkin. Meillä vierähti kuninkaanlinnassa melkein kolme tuntia.

Tukholman ruokakulttuuri on oma tarinansa. Herkulliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat ruokailijoille sekä perinteisiä pohjoismaisia makuja että kansainvälisiä herkkuja. Me keskityimme ruokailuissamme husmanskostiin ja vanhan kaupungin jäätelökojuihin. Se, että menussa löytyy useissa ravintoloissa husmanskostia niin lounaalla kuin päivällisellä ilahduttaa. Kyllä ruotsalaiset osaavat. Niin ruoan kuin herkutkin. Miten ihmeessä ruotsalainen pehmis onkin niin herkullista? Yhtä herkullista kuin jo aikoinaan pikkutyttönä nauttiessani Vanhassa kaupungissa 40-50 vuotta sitten… Onneksi ihan kaikki ei muutu ajan kuluessa.

Vierailumme toinen pääkohde oli Abba-museo. Vihdoin. Abba-faneina vasta nyt vierailimme. Oli ihanaa! Luimme, ahmimme, lauloimme ja tanssimme. Kävelimme sisään ja tanssimme ulos niin kuin Abba-museon mainoslausekin kuuluu. Kolmen päivän aikana vierailimme myös Dansmuseetissa, Nobel prize museumissa ja Nordiska museetissa. Kaikki erinomaisia vierailukohteita niin viiskymppiselle äidille kuin teinineidillekin. Jokaisesta museosta saimme upeita keskusteluaiheita matkaamme, niin samoja ja sitten niin eri ajatuksiakin. Ehkä mielenkiintoisimmat keskustelut kävimme Nobel-museon jälkeen.

Me olimme matkassa kolme päivää ja kaksi yötä. Matkustimme lentäen, Arlandasta Arlanda Expressillä.

Meidän matkalla tuli päivittäin askelia noin 13 000. Aamiaiset nautimme hotellilla, lounaan ja päivällisen ravintoloissa ja kahvit jäätelöineen vanhassa kaupungissa.

Tack Stockholm. Du var så bra för oss igen!