Valoa! Entäs eväät?

04.01.2024

Tammikuussa monet kaupungit ympäri Suomen valmistautuvat valotaiteen juhlaan. Tänä vuonna Espookin omalla Tapiolan yö -tapahtumalla.

Kaupunkien keskustat ja merkittävät nähtävyydet muuttuvat valospektaakkeleiksi, jotka tuovat valoa pimeyteen ja nostavat ihmisten mielialaa. Kävelyretket valaistuissa puistoissa ja valotaiteen ihmettely pimeällä luo tunnelman, joka kutsuu kaikki mukaan talven erilaiseen valomaailmaan.

Yksi valotaiteen voima on sen monimuotoisuus. Se voi ilmetä valaisevina installaatioina, valoprojisoina rakennuksilla, interaktiivisina valoteoksina tai vaikka valaistuina veistoksina. Luova käyttö valon ja varjon leikissä antaa taiteilijoille mahdollisuuden välittää monimutkaisia tunteita ja käsitellä yhteiskunnallisia teemoja visuaalisesti ja vaikuttavasti. Minua ilahduttaa aina kun mukana on arkkitehtuuri ja kaupungin oma historia, tarina ja syke. Tapiolan yö -tapahtumassa teki isoimman vaikutuksen Tapiolan kirkon seinään heijastettu Keskustorni-Tetris osana Tero Juutin teosta Tapiola Games. 

Valotaide ei ole vain kaupunkien yksinoikeus; se voi löytää tiensä myös syrjäisempiin paikkoihin kute pienet kylät tai luonnon keskelle. Lux Nuuksio tammikuun lopulla on tästä erinomainen esimerkki.

Pimeys ja kylmyys sekä valotapahtumat, ovat eväitä Suomen tammikuulle. Entäs ne muut eväät. Kävimme eilen ystävien kanssa ihailemassa Tapiolan yö -tapahtumaa. Edellisinä vuosina olemme yhdessä käyneet LuxHelsinkiä ihailemassa. Kun reitille olisi saatu linkitettyä mukaan myös paikalliset ruokatoimijat. Lux Helsingissäkään en ole kohdannut ruokatoimjoita aktiivisina mukana tapahtumassa

Kuinka ihana olisikin kuuma mehu tai grillimakkara tai kaakao ja pulla tai kuuma hernekeitto soppatykistä. Tai ravintoloissa erillinen valo-menu.

Me olimme varanneet pöydän Tapiolan Bistro O´Matista. Saimme nauttia lämmittävää ruokaa ja juomaa kirpsakan ulkokierroksen jälkeen. Bistro O´Mat ei petä koskaan. Ruoka oii erinomaista, taas. Nyt jäin kaipaamaan jotakin. Niin - olisi ollut ideaalista, jos tuonne olisi ohjattu ja saatavilla olisi ollut vaikka Tapiolan yö -menu. Ohjausta ja opastusta olisi voinut olla myös muihin Tapiolan kohteisiin, kuten esim ravintola Kilim tai Cafe Tarina.