Vapaus ja varautuminen

04.03.2022

Suurin tunteeni tänään on hämmennys. Olen hämmentynyt kuinka maailman meno on muuttunut ennalta-arvaamattomaksi. Brexit, Trump presidentiksi, Covid-19, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja useat luonnonmullistukset. Mitään näistä en osannut aavistaakaan vasta muutama vuosi sitten. Enkä osaa aavistaa, mitä tulee vielä eteeni.

Tärkeä asia omalla hyvinvoinnille on ajoittain sulkea itsensä jatkuvalta uutisvirralta. Meillä on upea luonto ja erityisesti näin kevättalvella se tuntuu näyttävän parastaan. Oheisen kuvan otin tänään aamulla lähimetsässämme. Kuvasta heijastuu suomalaisuuden vahvat värit sininen taivas ja valkoinen hanki. Kyynel tuli silmääni pysähtyessäni upeuden ja rauhan äärelle. Itsenäisyys ja vapaus tuntuivat tuossa hetkessä entistä merkityksellisemmiltä ja tärkeiltä. Samalla pohdin hetkeen pysähtymisen ja hetkestä nauttimisen merkitystä. Varsinkin haasteellisina aikoina on oleellista osata nauttia hetkestä.

Maailma on tänä päivänä epävarma. Jotta voimme nauttia hetkestä ja vapaudestamme on meidän syytä myös varautua mahdollisen kriisin varalle. Viranomaiset ja järjestöt ovat laatineet ohjeet kotitalouksille, kuinka olisi hyvä varautua mahdollisen kriisitilanteen varalle. Verkkosivusto 72tuntia.fi on erinomainen sivusto, jonka ohjeiden mukaan soisi meidän suomalaisten varautuvan erilaisten kriisien varalle. Varautuminen on viisautta epävakaan tulevaisuuden äärellä. Olemme varautuneet moniin asioihin mm vakuutuksilla. Nyt on hyvä hetki pysähtyä vakuuttamaan oma kotitalous erilaisin varautumiskeinoin mm luonnonmullistuksen tai pitkän sähkökatkon varalta.

Kun omassa kotitaloudessa on huolehdittu varautumisesta on aika pysähtyä nauttimaan siitä hyvästä mitä meillä on. Meillä suomalaisilla sitä on paljon. Luonto, puhdas ilma ja ruoka sekä vapaus. Siinä jo muutama tärkeä nauttimisen kohde.