Veneilijän Houtskär

12.07.2022

Edellisen kerran vierailimme Houtskärin Näsbyn vierasvenesatamassa noin 17 vuotta sitten lastemme ollessa pieniä. Tällä kertaa kahdestaan ja mukana koira. Muistimme sataman hyvänä ja niin se oli edelleenkin heinäkuussa 2022. Siisti ja rauhallinen. Saapuessamme satamaan huomasimme heti alueelle muuttaneen Ejnar-haahkan. Ejnar on taiteilija Reima Nurmikon teos, haahka tyypillinen lintu Houtskärissä.

Saavuimme satamaan purjehtien iltapäivästä ukkosta pakoon. Perille pääsimme kuivin vaattein ja ilman ukkosta. Houtskärissä paistoi aurinko, josta nautimmekin koko illan. Saavuttuamme satamaan kävimme syömässä satamaravintolassa Skagenissa. Kylmäsavulohisalaatti ja burgersalaatti maistuivat, kuin myös seurueessamme nautitut Näsby-burger ja vege-burger. Oluina nautimme Stallhagenit, muita paikallisia tai paikallisempia oluita ei ollut tarjolla. Neljän hengen ruoat ja oluet maksoivat 83 euroa. Hinta ja laatu kohtasivat.

Satamapalvelut toimivat. Satamamaksu 30 eur/yö sisältää oleellliset palvelut saunan, suihkut, wc:t, sähkön, veden ja astioidenpesupaikan merimaisemalla. Pyykinpesu on mahdollista.

Houtskärissä on mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa veneilijöille sekä muillekin. Ainakin näin viisikymppisille. Kävimme tutustumassa Saaristolaismuseoon, johon osana kuuluva moottorimuseo oli erityisesti miesväen makuun. Saaristolaismuseo on kompakti kokonaisuus, josta saa hyvän käsityksen saaristolaisten elämästä menneinä vuosina ja nykyäänkin. Suosittelemme vierailua.

Vierailimme Houtskärin kirkossa. Kaunis ristikirkko. Kirkosta itsestään puuttuu ulkoisena symbolina risti. Miksi näin, ei selvinnyt meille. Ihana paikka pysähtyä ja hiljentyä. Pysähtelimme ja hiljennyimme myös kirkon viereltä alkavalla noin kilometrin mittaisella pohdiskelupolulla. Upeita kohtia. Pysähdyskohdissa on penkki ja opastaulu kristillisellä sanomalla.

Niemenkärjessä on Folkhälsanin ylläpitämä hiekkaranta, jossa kaksi laituria. Kuinka hypittäviä laitureita en osaa sanoa. Juuri ennen niemenkärkeä löytyy tien molemmin puolin Saaristokoulu.

Poikkesin sisään ihmettelemään. Mitä löysinkään. Leirikeskus, jossa oli juuri menossa vegaanileirit. Me veneilijät olisimme voineet käydä paikalla myös syömässä, jos vain olisimme tienneet. Vegaaninen lounasbuffet olisi maksanut noin 10 euroa. Vegaaniviikot olivat nyt kaksi viikkoa, muutoin tarjolla tavallista sekaani-ruokaa. Sanoinkin heille, että tuonne venesatamaan olisi ihan hyvä laittaa mainos myös tällaisesta ruokapaikasta. Kiva vaihtoehto tällainenkin sekä sekaani että vegaani.

Vierasvenesataman, ravintola Skagenin, Saaristolaismuseon ja meditaatiopolun lisäksi käytimme läheltä satamaa löytyvän M-kaupan palveluita. Kaupan valikoima oli riittävä ja saimme sen mitä tarvitsimme.

Jos et ole vielä veneillyt Houtskäriin niin suosittelemme. Suojaisa ja leppoisa satama on kaunis ja siisti. Alueelta löytyvät ne oleelliset palvelut ja tekemistä. Houtskär toimii myös nouto- lähtöpaikkana vierailijoille tai gastille. Kylältä pääsee Saaristobussilla pari kertaa päivässä Nauvon kautta Turkuun.